BCE: Băncile ar trebui să-și folosească profiturile pentru a sprijini economia afectată de pandemie

BCE: Băncile ar trebui să-și folosească profiturile pentru a sprijini economia afectată de pandemie
scris 29 mar 2020

Banca Centrală Europeană (BCE) le-a transmis creditorilor din zona euro să omită plata dividendelor și răscumpărările de acțiuni cel puțin până în octombrie și să-și folosească profiturile pentru a sprijini economia afectată de pandemia de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters.

Asociația bancară germană a acceptat decizia, dar a avertizat că aceasta nu trebuie să se repete. "Altfel,ar fi dificil pentru bănci să găsească investitori pe termen lung", a declarat președintele instituției, Christian Ossig, arată Agerpres.

Cel mai mare grup bancar spaniol, Santander, a anunțat că va stopa plata dividendelor interimare pentru 2020, programată în noiembrie, în timp ce Caixabank a redus nivelul dividendelor. Commerzbank și Aareal Bank au precizat că-și vor reconsidera dividendele. Vineri, Guvernul francez le-a cerut companiilor la care statul este acționar să nu plătească dividende pentru 2019, în contextul crizei coronavirusului.

GALERIE FOTO Toate parcurile din București au fost închise CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Toate parcurile din București au fost închise

Săptămâna trecută, BCE a anunțat un program de achiziții pentru sprijinirea economiei, în valoare totală de 750 de miliarde de euro, care vor fi efectuate până la sfârșitul acestui an.

"Sunt convins că nu doar BCE trebuie să sprijine băncile. Așa cum totul în jurul nostru este amânat (...), este cerută și o contribuție din partea băncilor și din partea acționarilor lor", a declarat Andrea Enria, președintele consiliului de supervizare bancară din cadrul Băncii Centrale Europene. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
banci
criza
virus