BCE majorează cerințele de capital pentru 20 de bănci, din cauza creditelor neperformante

BCE majorează cerințele de capital pentru 20 de bănci, din cauza creditelor neperformante
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 dec 2023

Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat cerințele de capital pentru 20 de instituții financiare care nu au pus deoparte suficient numerar pentru a acoperi creditele neperformante, o temere majoră a autorităților de supervizare, după majorarea dobânzilor, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

BCE vrea să se asigure că băncile au suficiente provizioane să susțină o posibilă majorare a nivelului creditelor neperformante, după încetinirea creșterii economice și majorarea dobânzilor, scrie Agerpres.

Prezentând evaluarea anuală a sectorului bancar din zona euro, BCE a informat că a cerut majorarea capitalului pentru 20 de mari bănci, din cauza expunerii lor la creditele neperformante.

VIDEO PROFIT LIVE Gabriela Folcuț, director executiv ARB: România poate să-și atingă potențialul de dezvoltare economică prin credit. Aceasta este șansa CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Gabriela Folcuț, director executiv ARB: România poate să-și atingă potențialul de dezvoltare economică prin credit. Aceasta este șansa

"În aceste cazuri, a fost identificat un deficit de capital față de așteptările BCE, deoarece acoperirea riscurilor legate de creditele neperformante a fost evaluată ca fiind neadecvată", a precizat Banca Centrală Europeană, fără a da publicității numele instituțiilor financiare.

Instituția a menționat că anul viitor se va concentra pe riscurile legate de creditare și lichiditate, în contextul crizelor cu care s-au confruntat anul acesta unele bănci importante pe plan global.

"În condițiile ratelor mai ridicate ale dobânzilor, pe termen mediu ne așteptăm la sporirea volatilității unor surse de finanțare și a costurilor de finanțare ale băncilor, într-un moment în care o parte importantă din finanțarea acordată de băncile centrale este înlocuită". Vedem deja semne preliminare ale unei deteriorări a calității activelor, în contextul încetinirii creșterii economice, ceea ce ar putea spori stocul de creditele neperformante, avertizează BCE.

Băncile vor trebui să remedieze până la finalul lui 2024 deficiențele constatate de BCE în privința riscurilor legate de climă.

"Pentru a sprijini aceste obiective, BCE este pregătită să folosească toate instrumentele pe care le are la dispoziție", se arată în comunicatul instituției cu sediul la Frankfurt. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
credite neperformante