BCE vrea competențe clare în reglementarea activităților de cliring

BCE vrea competențe clare în reglementarea activităților de cliring
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 iun 2017

Banca Centrală Europeană (BCE) vrea modificarea statutului său legal, pentru a dobândi competențe clare în reglementarea activităților de cliring, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Instituția a solicitat modificarea articolului 22 din statutul său, astfel încât să prevadă că BCE și băncile centrale naționale pot să ofere facilități, iar BCE să facă reglementări, pentru a asigura eficiența și soliditatea sistemelor de cliring și plăți pentru instrumentele financiare în cadrul Uniunii Europene și cu alte țări, scrie News.ro.

Noile prerogative ar include ”un rol semnificativ mai mare” pentru BCE și băncile centrale din zona euro în supravegherea caselor de cliring, în special în cazul celor de importanță sistemică din afara UE.

Holdingul financiar japonez Nomura își va transfera sediul central european din Londra la Frankfurt, după Brexit CITEȘTE ȘI Holdingul financiar japonez Nomura își va transfera sediul central european din Londra la Frankfurt, după Brexit

Amendamentul a fost trimis Parlamentului European și șefilor de state din UE, pentru adoptare.

Comisia Europeană va emite o opinie referitoare la recomandarea BCE.

Cliringul este procedura prin care o organizație acționează ca intermediar și își asumă rolul unui cumpărător și al unui vânzător într-o tranzacție, pentru a reconcilia ordinele între părțile implicate. Casele de cliring dețin garanții, cunoscute ca marje, din partea ambelor părți, pentru situații de default. Circa 75% din tranzacțiile denominate în euro au loc în Marea Britanie, potrivit datelor Băncii pentru Reglemente Internaționale valabile în aprilie 2016.

Comisia Europeană a propus un sistem format din două categorii pentru casele de cliring non-UE. Firmele mai mici vor putea să își desfășoare activitatea conform regulilor actuale, dar cele de importanță sistemică pentru piețele financiare ale UE vor fi supravegheate mai strict și, în cele din urmă, ar putea fi obligate să își transfere operațiunile de cliring cu derivate în interiorul Uniunii.

Această posibilă obligativitate a atras avertismente legate de de creșterea puternică a costurilor și pierderea de locuri de muncă în Londra.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca centrala europeana
cliring