Bitcoin a urcat cu circa 60% în 2021, dar este cu o treime sub maximul istoric, în timp ce ether a crescut cu peste 400%. Ce evenimente majore au fost anul acesta și cum au evoluat criptomonedele mai puțin cunoscute

Bitcoin a urcat cu circa 60% în 2021, dar este cu o treime sub maximul istoric, în timp ce ether a crescut cu peste 400%. Ce evenimente majore au fost anul acesta și cum au evoluat criptomonedele mai puțin cunoscute
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 31 dec 2021

Bitcoin, cea mai importantă criptomonedă în funcție de capitalizare, este tranzacționată, aproape de finele anului 2021, pentru aproximativ 47.500 de dolari, în creștere cu circa 60% față de începutul anului. Comparativ cu maximul istoric, de aproape 70.000 de dolari, atins pe parcursul acestui an, criptomoneda este totuși în scădere cu circa o treime.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Performanța bitcoin a fost depășită de cea a ether, a doua monedă ca valoare de piață totală. Ether, moneda platformei blockchain ethereum, a urcat cu peste 400% de la începutul anului, tranzacționându-se la circa 3.740 de dolari. Anul acesta, ether a atins un maxim istoric de 4.865,57 dolari, arată datele coindesk.

Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

În prima parte a anului, bitcoin a crescut spectaculos și a doborât record după record. De la 1 ianuarie până la jumătatea lunii aprilie, criptomoneda a urcat cu circa 120%, de la sub 30.000 de dolari la aproape 65.000 de dolari. Raliul a fost stimulat de creșterea interesului din partea investitorilor instituționali și acceptarea ca mijloc de plată de către companii majore ca Tesla (CEO-ul Elon Musk s-a răzgândit în mai în legătură cu acceptarea bitcoin - n.red) sau Mastercard.

Măsurile de stimulare adoptate ca răspuns la pandemia de Covid-19, prin care sume uriașe au fost injectate în piețe, au încurajat și ele investitorii.

În aprilie, a avut loc și listarea directă a Coinbase, cea mai mare platformă de tranzacționare a criptomonedelor din SUA.

Ulterior, până spre finalul lunii mai, bitcoin a înregistrat o prăbușire substanțială, de circa 50%, apropiindu-se din nou de pragul de 30.000 de dolari.

EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani

Până în august, prețul criptomonedei a fluctuat în intervalul 30.000-40.000 de dolari.

În septembrie, statul El Salvador a devenit prima țară din lume care a adoptat oficial bitcoin ca mijloc legal de plată, autoritățile apreciind că decizia va duce la scăderea costurilor pentru miliardele de dolari trimiși din străinătate. 

La momentul anunțării deciziei de către El Salvador, cea mai populară criptomonedă a urcat puternic, la circa 50.000 de dolari, decizia statului fiind considerată de unii investitori un indiciu că bitcoin ar putea deveni un mijloc de schimb acceptat la nivel global.

După intrarea în vigoare a legii din El Salvador, bitcoin a început totuși să scadă, mulți dintre cei care au profitat de ascensiunea dictată de așteptările din piață luând decizia de a vinde și a încasa profiturile din diferența de preț.

Creșterea bazată pe anunțuri și zvonuri, urmată de o scădere la momentul confirmării, a fost similară cu cea înregistrată la momentul listării Coinbase.

În noiembrie, bitcoin a atins maximul istoric de 68.990,9 dolari, inclusiv pe fondul încercării investitorilor de a se proteja de inflația ridicată.

OTP Bank România, o nouă majorare a capitalului social CITEȘTE ȘI OTP Bank România, o nouă majorare a capitalului social

Pe parcursul anului, autoritățile chineze au continuat lupta împotriva minării și tranzacționării criptomonedelor. Măsurile au culminat pe 24 septembrie, când banca centrală chineză a declarat că tranzacțiile cu criptomonede reprezintă activități financiare ilegale.

Evoluții spectaculoase pentru unele altcoins. A treia criptomonedă din piață, plus 1.300%

A treia monedă vrituală ca importanță, Binance (BNB) a avut o performanță mult peste cea a rivalelor sale, bitcoin și ether.

Și alte monede alternative, cunoscute ca altcoins, au urcat puternic în 2021, susținute de creșterea interesului pentru active digitale. Multe au avut evoluții mai bune chiar și decât Binance, dar în numeroase cazuri prețurile și importanța sunt reduse.

Una dintre monedele cu cele mai spectaculoase evoluții a fost Solance, a cincea criptomonedă ca importanță, care a crescut cu 9.500%.

 

Printre criptomonedele mai puțin importante, creșteri impresionante au avut Polygon (+14.000%) sau Axie Infinity (+16.000%), potrivit Yahoo Finance. Polygon, a paisprezecea criptomonedă în funcție de capitalizare, a atins un maxim de 2,9 dolari pe parcursul anului. Axie Infinity, locul 29 în rândul criptromonedelor, a depășit 165 de dolari în toamnă.

Topul celor mai mari tranzacții cu terenuri agricole din 2021. Prețurile de vânzare la loturile mari au scăzut drastic. Fostul ministru Radu Berceanu, în top CITEȘTE ȘI Topul celor mai mari tranzacții cu terenuri agricole din 2021. Prețurile de vânzare la loturile mari au scăzut drastic. Fostul ministru Radu Berceanu, în top

Dogecoin, moneda popularizată de Elon Musk, a crescut cu 3.500%

Dogecoin, apărută în 2013 ca o glumă, a fost unul dintre subiectele preferate de miliardarul Elon Musk, fondatorul Tesla.

Dogecoin este o monedă virtuală derivată din Litecoin. A fost creată în 2013 de programatorii americani Billy Markus și Jackson Palmer, ca o alternativă “amuzantă” și accesibilă la bitcoin. Sigla monedei este reprezentată de un câine din rasa Shibu Inu devenit faimos pe internet cu ajutorul meme-ului Doge.

Controversatul miliardar Elon Musk și-a exprimat susținerea pentru această criptomonedă, iar în luna mai a anunțat că va lucra alături de dezvoltatorii Dogecoin la îmbunătățirea eficienței sistemului de tranzacții.

În decembrie, Musk a anunțat că unele "mărfuri" vândute de Tesla vor putea fi cumpărate cu această criptomonedă.

Moneda valorează totuși doar 0,172 dolari pe unitate. Maximul istoric a fost de 0,74 dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
bitcoin
criptomonede
altcoins
binance
solana
dogecoin
elon musk
elon musk bitcoin
crestere bitcoin
ether
ethereum