Bloomberg: Cele mai sărace 3 țări din UE, inclusiv România, vor să se alăture zonei euro. Au nevoie de fonduri europene pentru a recupera decalajul față de alte state membre

Bloomberg: Cele mai sărace 3 țări din UE, inclusiv România, vor să se alăture zonei euro. Au nevoie de fonduri europene pentru a recupera decalajul față de alte state membre
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 15 mai 2018

Cele mai sărace trei state din Uniunea Europeană, România, Bulgaria și Croația, au în plan adoptarea euro. Cea mai recentă pe această listă este România, care a anunțat săptămâna trecută că va prezenta strategia pentru adoptarea euro până la finele anului, revitalizând o idee pe care a abandonat-o în 2015, scrie Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Planurile celor trei țări contrastează cu cele din zonele mai bogate ale Europei de Est. În timp ce Slovenia, Slovacia și țările baltice au trecut deja la euro, Polonia, Cehia și Ungaria nu au planuri ferme în acest sens. Experieriența Greciei legată de ceea ce se poate întâmpla atunci când independența politicii monetare se pierde nu a fost încurajatoare. Totuși, în cazul celor mai sărace membre ale Uniunii Europene, fondurile pentru dezvoltare s-ar putea dovedi necesare în anii următori, în contextul în care încearcă să recupereze decalajul față de celelalte state europene. 

"După Brexit, dacă rămâi în afara zonei euro există riscul de marginalizare. Dacă ne uităm la bugetul pregătit de UE vom vedea că accentul se pune pe zona euro", consideră Juraj Kotian, economist la Erste Group.

ULTIMA ORĂ Erste: Fondurile europene disponibile pentru România s-ar putea reduce cu o treime ca raport în PIB pe noul buget european, cea mai mare scădere din regiune CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Erste: Fondurile europene disponibile pentru România s-ar putea reduce cu o treime ca raport în PIB pe noul buget european, cea mai mare scădere din regiune

România vrea să ajungă, până în 2020, la 70% din PIB-ul mediu per capita din zona euro, în creștere de la 60% în prezent, potrivit celui mai recent Program de convergență, aprobat săptămâna trecută.

Programul de convergență, aprobat de Guvern pentru perioada 2018-2021, confirmă doar menținerea angajamentului Guvernului României de aderare la zona euro, fără a preciza un termen de aderare. Comisia națională înființată recent și condusă de premierul Dăncilă ar trebui să propună până la finele anului un calendar de aderare. Un nou termen luat în considerare pentru adoptarea monedei unice, încă neasumat oficial, este anul 2024.

"Fixarea unei date concrete pentru adoptarea euro necesită o analiză aprofundată, în special a convergenței reale, structurale și instituționale", potrivit Guvernului.

Cum vor fi primite cererile celor trei țări și care sunt șansele de adoptare a euro nu este clar. Un summit privind viitorul UE după Brexit, care va avea loc primăvara viitoare în România, ar putea clarifica perspectivele celor trei țări.
 
 
În septembrie 2015, guvernatorul Mugur Isărescu precizase deja că ținta de adoptare a monedei europene în 2019 nu mai este fezabilă, întrucât România ar trebui să intre în anticamera zonei euro cel târziu în iunie 2016.
viewscnt
Afla mai multe despre
euro
romania
moneda euro
uniunea europeana
fonduri
bulgaria
croatia
bloomberg
convegenta
adoptare