Bursa de pe Wall Street a înregistrat luni cea mai mare scădere zilnică de după criza financiară din 2008

Bursa de pe Wall Street a înregistrat luni cea mai mare scădere zilnică de după criza financiară din 2008
scris 10 mar 2020

Bursa de pe Wall Street a înregistrat luni cea mai mare scădere zilnică care a avut loc după criza financiară mondială din 2008, pe fondurilor temerilor de recesiune provocate de prăbușirea prețurilor petrolului și extinderea epidemiei de coronavirus, relatează Reuters.

Toți cei trei indici americani importanți au scăzut puternic la deschidere, iar tranzacțiile au fost suspendate temporar, conform unui sistem introdus după prăbușirea bursei produsă în 1987, în așa-numita “Black Monday”. Indicele Dow Jones a scăzut cu 2.000 de puncte la deschidere, chiar în ziua în care a marcat al 11-lea an de piață bull, scrie News.ro.

Pe parcursul ședinței, Dow Jones s-a apropiat la circa o zecime de punct procentual de confirmarea intrării în piață bear, respectiv un nivel aflat cu 20% sub nivelul record.

Indicele S&P 500 a închis la un nivel aflat cu aproxomativ 19% de maximul istoric atins pe 19 februarie.

”Este cu siguranță un moment pentru cărțile de istorie. Piețele iau în calcul o probabilitate ridicată de recesiune”, a spus Matthew Keator, director partener la Keator Group, firmă de administrare a averilor din Lenox, Massachusetts.

Indicele CBOE Volatility, care măsoară îngrijorarea investitorilor, a atins cel mai ridicat nivel de după decembrie 2008.

Randamentul titlurilor Trezoreriei americane a coborât pentru scurt timp la minimul record de 0,318%.

Vânzările au început din timpul weekendului, când acordul dintre Arabia Saudită și Rusia referitor la limitarea livrărilor de petrol a eșuat, iar ambele țări au anunțat că vor crește producția, într-un context de cerere scăzută din cauza epidemiei de coronavirus și a semnelor de încetinire a activităților economice.

Prețurile petrolului au consemnat cea mai mare scădere într-o singură zi de după războiul din Golf din 1991. Petrolul Brent a închis în scădere cu 23,88%, iar petrolul american WTI cu 25,1%. Acesta este motivul pentru care componenta pentru energie a indicelui S&P a scăzut cu 20,1%, cel mai mare declin zilnic din istoria sa.

Piețele globale erau deja tensionate din cauza epidemiei provocate de noul coronavirus, la nivel mondial fiind confirmate luni peste 110.000 de cazuri de îmbolnăviri.

Indicele Dow Jones Industrial Average a închis în scădere cu 7,79%, S&P 500 cu 7,6%, iar Nasdaq Composite cu 7,29%.

Acțiunile Boeing au avut cea mai mare scădere între titlurile incluse în indicele Dow Jones, de 13,4%, în urma respingerii de către Administrația Federală pentru Aviație a propunerii companiei referitoare la sistemul de cablaje al avionului 737 MAX, care este consemnat  la sol la nivel mondial.

Titlurile Apple au coborât cu 7,9%, în urma datelor care au arătat că în februarie compania a vândut sub 500.000 de smartphone-uri în China, pe fondul crizei coronavirusului.

Producătorii de cipuri au înregistrat cea mai mare scădere a acțiunilor de după octombrie 2008.

viewscnt
Afla mai multe despre
wall street
actiuni