Bursele europene, la a patra lună de aprecieri consecutive. Analiști: Îngrijorările privind inflația iau o pauză

Bursele europene, la a patra lună de aprecieri consecutive. Analiști: Îngrijorările privind inflația iau o pauză
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 31 mai 2021

Acțiunile europene sunt pe cale să încheie cea de a patra lună consecutivă de creșteri, chiar dacă pe o notă relativ pesimistă, pe fondul unor date economice sub așteptări în China și Japonia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După ce vineri a închis la un nivel record de aproape 449 puncte, indicele paneuropean Stoxx Europe 600 s-a depreciat ușor în tranzacțiile de luni, pe volume în scădere.

Statisticile publicate astăzi în Asia au relevat scăderea vânzărilor cu amănuntul în Japonia și stagnarea producției în China în luna mai, contribuind la evoluțiile negative din piețele de capital europene, scrie MarketWatch.

O nouă licitație ratată pentru Ministerul de Finanțe. Împrumuturile scad sub țintă în mai CITEȘTE ȘI O nouă licitație ratată pentru Ministerul de Finanțe. Împrumuturile scad sub țintă în mai

În jurul orei 17:00 (ora României), Stoxx 600 se deprecia cu 0,21%, la 448,02 puncte, cu scăderi pe aproape toate bursele majore:-0,33% pentru indicii DAX și IBEX 35 de la Frankfurt și, respectiv, Madrid, -0,15% pentru referința CAC 40 de la Paris și +0,34% pentru FTSE MIB de la Milano.

Bursele de la Londra și New York sunt închise astăzi pentru a marca sărbători legale.

La nivelul lunii mai, indicele Stoxx 600 se îndreaptă spre un câștig de circa 2,4% și a patra lună consecutivă de aprecieri. DAX este pe cale să bifeze un avans lunar de aproximativ 2,3%, iar indicele CAC 40 un avans de 2,5%.

Piețele financiare americane au închis într-o notă pozitivă luna mai, în pofida unei inflații mai mari decât se estima, investitorii așteptând să vadă dacă este vorba într-adevăr de un fenomen tranzitoriu, precum anticipează autoritățile care stabilesc politicile monetare, potrivit analiștilor eToro. 

Indicele Dow Jones, dominat de firme din industrie, a încheiat săptămâna trecută cu un plus de 0,9% și o creștere totală de 1,9% în luna mai, de asemenea cea de-a patra creștere lunară consecutivă. Nasdaq, care este dominat de acțiuni din sectorul tehnologic, a avut o creștere săptămânală de  2,1%, însă a încheiat luna cu o scădere de 1,5%.

“Acțiunile firmelor de tehnologie sunt mai influențate de așteptările inflaționiste deoarece companiile din acest sector tind să se împrumute masiv pentru a-și finanța expansiunea, iar profiturile lor pot suferi atunci când cresc dobânzile”, scrie Ionuț Paulenco, analistul de piață pentru România al eToro, într-un comentariu trimis Profit.ro.

Pentru săptămâna care tocmai a început, analistul eToro se așteaptă la reacții vizibile pe piețele financiare după publicarea datelor privind locurile de muncă create în SUA în luna mai.

Economia SUA este așteptată să fi adăugat 674.000 de noi locuri de muncă, în creștere față de cifra dezamăgitoare de doar 266.000 de slujbe create luna trecută.

“Un eventual număr mare al locurilor de muncă create în SUA, în ciuda amenințării  FED că va crește ratele dobânzilor mai repede, semnalează o redresare puternică a economiei mondiale. Economiile Asiei, deși au fost reziliente în timpul pandemiei, sunt foarte dependente de exporturile către SUA. Economia europeană va beneficia și ea de pe urma revenirii celei americane. În plus, pe măsură ce campaniile de vaccinare se accelerează, consumatorii europeni câștigă, de asemenea, în optimism, indicând o revenire economică puternică și pe continentul nostru”, a adăugat  Paulenco.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
burse europa
etoro
inflatie
aprecieri lunare
stoxx europe 600
maxim record