Bursele europene scad abrupt după amenințările lui Trump privind taxarea aproape integrală a importurilor chinezești

Bursele europene scad abrupt după amenințările lui Trump privind taxarea aproape integrală a importurilor chinezești
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 2 aug 2019

Acțiunile europene se depreciază abrupt în deschiderea tranzacțiilor bursiere de vineri, reflectând declinul din piețele asiatice și americane în urma anunțului președintelui SUA, Donald Trump, privind impunerea unor tarife de 10% pentru noi importuri de bunuri chinezești, în valoare de 300 miliarde de dolari pe an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Noile tarife, care ar urma să intre în vigoare începând cu 1 septembrie, ridică valoarea importurilor chinezești taxate suplimentar la 550 miliarde de dolari și vizează, în principal, bunuri de larg consum comercializate în SUA, analiștii estimând că măsura va afecta în mod direct consumatorii americani.

În funcție de valoarea exporturilor chinezești către SUA din 2018, bunuri de circa 25 miliarde de dolari pe an ar putea rămâne neafectate de măsurile anunțate de Trump.

Bancherii de pe Wall Street avertizează că războiul comercial SUA-China riscă să arunce economia globală într-o nouă recesiune CITEȘTE ȘI Bancherii de pe Wall Street avertizează că războiul comercial SUA-China riscă să arunce economia globală într-o nouă recesiune

“Impunerea de noi tarife este o soluție absolut greșită în ceea ce privește fricțiunile comerciale”, a declarat ministrul chinez de Externe Wang Yi vineri, citat de Bloomberg.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului, Hua Chunying, a spus anterior că statul asiatic va lua “contramăsurile necesare”, fără însă să elaboreze.

Separat, Trump este așteptat să facă, astăzi, un anunț oficial referitor la comerțul cu Uniunea Europeană. Președintele SUA a amenințat anterior cu introducerea unor tarife suplimentare pentru importurile de automobile din Uniune, dar și pentru importuri de alimente și alcool.

Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 s-a depreciat cu aproape 2% după primele ore de tranzacționare, până la nivelul de 380,18 de puncte. La Frankfurt, indicele DAX 30 a coborât cu 2,34%, indicele FTSE 100 de la Londra cu 1,76%, iar indicele CAC 40 de la Paris cu 2,49%.

FTSE MIB de la Milano consemna un declin de 2,1%, în timp ce indicele IBEX 35 de la Madrid se deprecia cu 1,26%.

Printre exporturile chinezești ce vor fi afectate de tarifele din septembrie se numără telefoane mobile (în valoare de 15 miliarde de dolari pe an), laptopuri (14,1 miliarde dolari), echipamente telecom neimpozitate până acum (5,1 miliarde dolari), precum și jucării motorizate, puzzle-uri și machete (3,4 miliarde dolari).

Analiștii apreciază că Beijingul nu va mai recurge la impozitarea importurilor din SUA pentru a contracara măsurile impuse de Casa Albă, în special din cauza spațiului limitat de manevră, valoarea bunurilor americane importate în China fiind cu mult sub cea a exporturilor din statul asiatic către SUA.

În schimb, China se poate îndrepta spre alte măsuri, precum sistarea vânzărilor de minerale rare către companiile americane, sau devalorizarea yuanului.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
burse
evolutii
importuri chinezesti
tarife vamale
sua
china
donald trump
taxe suplimentare