Bursele europene scad vineri, în pofida datelor încurajatoare privind economia zonei euro

Bursele europene scad vineri, în pofida datelor încurajatoare privind economia zonei euro
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 29 apr 2016

Majoritatea burselor europene erau în scădere vineri după-amiază și ar putea înregistra primul declin săptămânal din ultimele trei săptămâni, în condițiile în care investitorii analizează datele macroeconomice și rezultatele financiare prezentate recent de guverne și companii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Investitorii digeră încă anunțurile din ultimele zile ale băncilor centrale, precum și implicațiile asupra piețelor, având în vedere deprecierea continuă a dolarului“, spune Richard Perry, analist al Hantec Markets.

Banca Japoniei a surprins joi piețele globale, după ce a decis să întrerupă șirul de măsuri țintite la revitalizarea economiei. Yenul s-a apreciat puternic față de dolar ca urmare a deciziei băncii, ajungând vineri la maximul ultimelor 18 luni raportat la moneda americană, potrivit MarketWatch.

În jurul orei 15:40, indicele Stoxx Europe 600 era în coborâre cu 1,4%, cu toate sectoarele în teritoriu negativ. Indicele ar putea încheia săptămâna cu un declin de 1,2%, prima scădere săptămânală începând cu 11 aprilie.

Acțiunile Apple scad cu peste 3% după ce miliardarul Carl Icahn și-a vândut întreaga participație la companie CITEȘTE ȘI Acțiunile Apple scad cu peste 3% după ce miliardarul Carl Icahn și-a vândut întreaga participație la companie

Piețele europene nu au reacționat vizibil după publicarea datelor Eurostat privind creșterea economică peste estimări din zona euro, în condițiile în care sentimetul pozitiv a fost umbrit de cifrele negative referitoare la inflația din regiune.

Produsul intern brut al zonei euro a avansat în primul trimestru cu 0,6%, iar analiștii anticipau o creștere de 0,4%. Rata șomajului din regiune a scăzut la 10,2% în martie, cel mai redus nivel atins din august 2011, însă inflația a revenit luna trecută pe scădere, arată datele estimative publicate vineri de Eurostat.

Printre companiile care înregistrau variații semnificative de preț se numără lanțul britanic de restaurante Restaurant Group, ale cărui acțiuni au scăzut cu peste 24,5% după ce grupul a revizuit în coborâre estimările pentru profitul din acest an și a anunțat că directorul financiar a demisionat.

Acțiunile holdingului aerian International Consolidated Airlines Group (IAG) s-au depreciat cu 4,4%, după ce compania a decis să își reducă investițiile și a anunțat ca va lua măsuri pentru scăderea cheltuielilor.  

De partea cealaltă, titlurile producătorului de turbine eoliene Vestas Wind Systems au urcat cu 4,65% după publicarea de către companie a rezultatelor financiare din primul trimestru. Profitul Vestas a scăzut cu 38%, la 35 milioane de euro, însă s-a situat peste estimările analiștilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
burse europene
actiuni
evolutii
dolar
yen