Cătălin Neagu vinde Telecredit IFN și participația la Top Factoring, într-o tranzacție complexă, condiționată și de transferul unui pachet de credite neperformante

Cătălin Neagu vinde Telecredit IFN și participația la Top Factoring, într-o tranzacție complexă, condiționată și de transferul unui pachet de credite neperformante
scris 3 apr 2017

Reconstruction Capital II Limited (RC2) a anunțat vânzarea a 93% din acțiunile Top Factoring SRL, companie ce activează în sectorul colectării creditelor, și întregul pachet de credite neperformante deținute de subsidiara Glasro, către suedezii de la Justitia AB, lider european în sectorul administrării datoriilor, pentru aproximativ 25 de milioane de euro. Alături de RC2 și-a vândut participația minoritară și Cătălin Neagu. Valoarea exactă depinde de momentul finalizării tranzacției.

Prețul în numerar obținut de către fondul de investiții Reconstruction Capital II în urma exitului (net de datorii și interese nomiritare) este de aproximativ 13,85 milioane de euro.

Reconstruction Capital II Limited este controlat de omul de afaceri Ion Florescu. RC2 mai deține în România o participație de 63% la Mamaia Resort Hotels, proprietarul și operatorul complexului hotelier Zenith Top Country Line din Mamaia, singurul hotel de pe litoralul românesc afiliat unui grup hotelier internațional, precum și 40% din acțiunile Policolor.

Cătălin Neagu, fondatorul companiei Top Factoring, a vândut către Intrum Justitia pachetul de 7,69% pe care îl deținea.

Băncile din Europa Centrală, inclusiv România, au evoluții mai bune ca cele din Vest, tendință care se va menține în următorii doi ani CITEȘTE ȘI Băncile din Europa Centrală, inclusiv România, au evoluții mai bune ca cele din Vest, tendință care se va menține în următorii doi ani

La 31 decembrie 2016, valoarea activului net al Top Factoring a fost evaluat la 11,28 milioane euro.

La finele anului trecut, activele nete ale RC2 se situau 54,2 milioane euro, în creștere de la 41,4 milioane euro în 2015, în principal pe fondul reevaluării în urcare a activelor din România.

Tranzacția a fost condiționată de achiziția de către Glasro, subsidiară a Reconstruction Capital II, a unui pachet de 74,5% din Telecredit IFN SA, instituție financiară non-bancară românească, ce oferă credite de consum, deținută integral de Cătălin Negu, fondator și CEO al Top Factoring SRL, împreună cu soția sa. Prețul cash al achiziției este de 2,67 milioane de euro, iar Glasro s-a angajat, de asemenea, să majoreze cu 150.000 euro capitalul Telecredit, majorându-și astfel participația în Telecredit la 80%.

Ca parte din tranzacție,  RCII i-a oferit lui Cătălin Neagu un împrumut fără dobândă de 150.000 euro pentru a-i permite să crească capitalul Telecredit. Creditul urmează să fie restituit fondului RCII din cashul încasat de Neagu din vânzarea Telecredit. 

La finele lui 2016, Telecredit avea active (neauditate) de 750.000 euro și raportase venituri de 1,13 milioane de euro, profit înainte de impozitare de 350.000 euro și credite nete de 530.000 euro.

Suma netă încasată în numerar de fondul RCII și de subsidiara glasro, în urma vânzării participației la Top Factoring și a achiziției Telecredit IFN va fi de circa 11 milioane de euro, iar fondurile vor fi plătite condiționat de achiziția de către Intrum Justitia a pachetului de credite neperformante deținute de Glasro. Aceasta ar urma să se încheie la 30 aprilie 2017.

Anul trecut, Reconstruction Capital II Limited a vândut către grupul francez Lactalis participația de 25,45% din Albalact.

viewscnt
Afla mai multe despre
intrum justitia
top factoring