CFA România: Analiștii văd dobânzi și inflație în creștere, deprecierea leului și a condițiilor macroeconomice globale

CFA România: Analiștii văd dobânzi și inflație în creștere, deprecierea leului și a condițiilor macroeconomice globale
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 mar 2016

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a atins în februarie minimul ultimelor 12 luni, cu o valoare de 55,5 puncte, în scădere cu 0,6 puncte față de ianuarie, pe fondul componentei de anticipații, analiștii așteptându-se pentru următoarele 12 luni la creșterea dobânzilor, a inflației, înrăutățirea situației macroeconomice globale și la deprecierea leului în raport cu euro până la o valoare medie de 4,4817 lei/euro, potrivit News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicatorul CFA România de încredere macroeconomică, lansat în 2011, cuantifică anticipațiile analiștilor finaniari privind activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Indicatorul ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească), fiind calculat pe baza a șase întrebări cu privire la condițiile curente, referitoare la mediul de afaceri și piața muncii, și la anticipațiile, pentru o perioadă de un an, pentru mediul de afaceri, piața muncii, evoluția venitului personal și a averii personale la nivel de economie.

Astfel, indicatorul condițiilor curente a avut în februarie o valoare de 62 de puncte, în creștere cu 1,3 puncte, pe când cel al anticipațiilor s-a redus cu 1,5 puncte, la 52,2 puncte, atingând minimul ultimelor 12 luni.

Cei mai mulți dintre analiști văd condițiile curente de business neutre, estimând că vor rămâne la fel în următoarele 12 luni. Aprecierile sunt similare și în ceea ce privește piața muncii.

Isărescu: Vom avea grijă să nu se ajungă la dobânzi negative la depozite CITEȘTE ȘI Isărescu: Vom avea grijă să nu se ajungă la dobânzi negative la depozite

Totodată, se așteaptă ca venitul personal să crească (45,3% dintre respondenți ) sau să rămână stabil (41,5%), iar pentru averea personală, cu câștiguri din piața de capital sau din imobiliare, estimează o stagnare (44,4%) sau o depreciere (35,2%).

În ceea ce privește condițiile macroeconomice globale, peste jumătate dintre participanții la sondaj (55,6%) preconizează o înrăutățire a situației, iar 40,7% dintre aceștia spun că va  fi normală în următorul an.

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul indicatorului de încredere macroeconomică, sondajul evaluează și anticipațiile pentru rata inflației, ratele de dobândă, cursul de schimb euro/leu, indicele bursier BET, condițiile macroeconomice globale și prețul petrolului.

Astfel, 71,7% dintre analiști se așteaptă la o creștere a inflației în următoarele 12 luni, aceasta putând atinge un maxim de 2,9% la finele anului.

De asemenea, aceștia estimează un avans al ratelor de dobândă în lei pe piața interbancară la trei luni (57,4%), al randamentelor obligațiunilor pe cinci ani (68,5%), dar și o scădere a indicelui bursier BET (45,3%).

Pentru evoluția cursului de schimb euro/leu, 43,4% dintre respondenți preconizează o depreciere a monedei naționale, iar 41,5% spun că nu vor exista variații.

Pentru următoarele șase luni, analiștii estimează un minim de 4,4 lei/euro și un maxim de 4,55 lei/euro, iar pe un orizont de un an, cursul ar putea fluctua între 4,35lei/euro și 4,65lei/euro, ca extreme.

Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni printre membrii CFA România.

CFA România este asociația profesioniștilor în investiții din România, în mare parte deținători ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrată de CFA Institute (UȘA), organizația având peste 180 de membri.

viewscnt
Afla mai multe despre
cfa
dobanzi
inflatie