China: Băncile încep să retragă banii plasați în fondurile de investiții, agitând piața de capital

China: Băncile încep să retragă banii plasați în fondurile de investiții, agitând piața de capital
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 apr 2017

O sursă de fonduri de 1.700 de miliarde de dolari pentru piețele financiare chineze și-a inversat brusc tendința, agitând industria administrării averilor și provocând cel mai mare declin din ultimul an al obligațiunilor și acțiunilor locale, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Turbulențele s-au concentrat pe fondurile încredințate de bănci spre administrare unor manageri externi de active. După ani de zile în care băncile au alocat bani acestor investiții, au început să îi retragă, ca reacție la o serie de noi recomandări ale autorităților de reglementare care se concentrează pe riscuri, scrie News.ro.

Criticii au acuzat managerii de fonduri că măresc îndatorarea sistemului financiar chinez și reduc transparența.

Retragerile de bani ale băncilor au contribuit la reducerea capitalizării pieței bursiere chineze cu 315 miliarde de dolari în ultimele șase zile, în timp ce randamentele obligațiunilor au urcat la cel mai ridicat nivel din aproape doi ani. Pierderile scot în evidență dificultățile întâmpinate de autoritățile chineze în încercarea de a ține sub control activitățile bancare din umbră fără a destabiliza piețele financiare.

În timp ce guvernul are o capacitate suficientă de a susține prețurile activelor, dacă dorește, analiștii Australia & New Zealand Banking Group anticipează că vânzările se vor accentua în acest an.

”Asistăm la un exod al fondurilor”, a declarat He Qian, manager de portofolii la HFT Investment Management, în Shanghai.

STUDIU Doar 3 din 10 companii folosesc social media pentru vânzări. Cele mai folosite platforme pentru social media marketing în România CITEȘTE ȘI STUDIU Doar 3 din 10 companii folosesc social media pentru vânzări. Cele mai folosite platforme pentru social media marketing în România

Atunci când băncile vând produse de management al averilor, vehicule de economisire care oferă randamente mai ridicate decât depozitele, firmele încredințează uneori banii clienșilot unor manageri de fonduri precum fondurile de hedging și fonduri mutuale. Managerii investesc banii în obligațiuni, acțiuni și alte instrumente financiare, în speranța că vor genera venituri suficiente pentru a acoperi câștigurile promise de bănci clienților, plus ceva pentru ele.

Băncile chineze au alocat 3.460 de miliarde de yuani pentru astfel de manageri, până pe 30 septembrie, potrivit firmei de cercetare PY Standard din Chengdu.

Dacă se adaugă și banii proprii ai băncilor, suma alocată crește la 11.800 de miliarde de yuani, arată SWS Research din Shanghai.

Autoritățile de reglementare sunt îngrijorate pentru că unii manageri de active au o capacitate mai mare de a se împrumuta decât băncile, abordare descurajată de autorități după o explozie a îndatorării în China, în ultimii ani.

Comisia pentru reglementarea sectorului bancar din China a cerut băncilor să raporteze mărimea investițiilor de acest timp, inclusiv produsele emise de către fondurile mutuale, trusturi și firme de brokeraj.

Deocamdată, declinul piețelor finaniare chineze nu a dus la intervenții dramatice. Indicele Shanghai Composite  a scăzut luni cu 1,4%, iar de la 11 aprilie cu aproape 5%. Randamentul obligațiunilor guvernamentale chineze pe termen de 10 ani a atins 3,5% luni, cel mai ridicat nivel atins din august 2015, iar până la sfârșitul acestui an ar putea urca la 3,8%.

Marți, acțiunile chineze au urcat cu 0,1%, după ce luni a înregistrat cdea mai slabă evoluție din 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
piata de capital
china