China National Tobacco, cel mai mare producător de țigări din lume, vrea să își listeze la bursă divizia internațională

China National Tobacco, cel mai mare producător de țigări din lume, vrea să își listeze la bursă divizia internațională
scris 2 ian 2019

China National Tobacco, un monopol de stat care este cel mai mare producător de țigări din lume, vrea să își listeze divizia internațională la bursa din Hong Kong, chiar dacă presiunile asupra guvernului pentru combaterea fumatului sunt în creștere, transmite Bloomberg.

Divizia, China Tobacco International, este responsabilă în principal de achiziția de frunze de tutun din state ca Brazilia și Canada, pentru producătorul gigant de tutun care produce patru din 10 țigări fabricate la nivel mondial, scrie News.ro.

Compania mamă ar putea obține un profit mai mare decât HSBC Holdings sau Walmart, potrivit datelor financiare aferente anului 2012 obținute de Bloomberg.

RETROSPECTIVĂ 2018 – Anul în care guvernanții au speriat bursa CITEȘTE ȘI RETROSPECTIVĂ 2018 – Anul în care guvernanții au speriat bursa

Divizia internațională reprezintă doar o mică parte din afacerile totale ale grupului China Tobacco, care are o cotă de piață mai mare decât afacerile combinate ale următoarelor cinci companii producătoare de tutun din lume.

Cu toate acestea, listarea reprezintă o deschidere rară a unui monopol de stat care se confruntă cu îngrijorări tot mai mari pe piața internă, provocate de numărul mare de afecțiuni oncologice și boli asociate fumatului.

China este cel mai mare consumator de tutun și țara cu cea mai mare producție de tutun din lume, iar criticii acuză guvernul că nu ia măsuri suficiente pentru prevenirea răspândirii fumatului din cauza taxelor plătite de această industrie.

Parlamentarii participanți la Congresul Național al Partidului Comunist Chinez de anul trecut au solicitat majorarea taxelor pentru țigări, pentru a combate fumatul în rândul tinerilor.

Divizia internațională a China National Tobacco a obținut venituri de 5,1 miliarde de dolari HK (651 milioane dolari) în primele nouă luni încheiate în septembrie, în scădere cu 21% față de aceeași perioadă a anului 2017, potrivit documentelor publicate miercuri. Marja de profit a fost de 5,8%, față de 6,5% în anul anterior.

China National Tobacco nu publică date referitoare la rezultatele sale financiare.

viewscnt
Afla mai multe despre
china national tobacco
tigari