Dolarul american a încheiat 2018 cu cel mare avans din ultimii 3 ani

Dolarul american a încheiat 2018 cu cel mare avans din ultimii 3 ani
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 2 ian 2019

Dolarul american a încheiat 2018 în urcare cu circa 4,4%, cea mai mare creștere din 2015 încoace, în pofida unui val recent de scăderi provocat de intenția Rezervei Federale (Fed) de a încetini ritmul majorărilor de dobândă în 2019. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele ICE Dollar, care surprinde evoluția monedei americane în raport cu un coș de 6 valute, a încheiat anul la 96,16 puncte, cu circa 4,4% în creștere la nivel anual, cea mai bună evoluție de la avansul de peste 9% consemnat în 2015.

Printre factorii care au susținut moneda amercană s-a numărat și politica monetară a Rezervei Federale a SUA (Fed).

Rezerva Federală a SUA (Fed) a majorat, în 2018, dobânda de referință de patru ori,  până în intervalul 2,25%-2,5%, în pofida criticilor președintelui american Donald Trump. Fed a redus însă numărul de majorări estimat pentru anul viitor, fiind prognozate două astfel de mutări în loc de trei. 

Trump s-a arătat, în repetate rânduri, nemulțumit de faptul că aprecierea dolarului față de yuan și euro afectează competitivitatea produselor americane și  a criticat Fed pentru majorările de dobândă operate.

Acțiunile europene încheie anul cu un declin de peste 13%, cea mai slabă evoluție din ultimul deceniu CITEȘTE ȘI Acțiunile europene încheie anul cu un declin de peste 13%, cea mai slabă evoluție din ultimul deceniu

Înainte de Crăciun, în presa americană au apărut zvonuri legate de faptul Trump ar fi discutat în privat posibilitatea de a-l demite pe președintele Fed, deranjat de ritmul alert de creștere a dobânzilor.

Față de euro, dolarul a crescut cu circa 4,5% în 2018.

Lira sterlină, influențată de negocierile anevoioase privind Brexit, a pierdut 5,7% în raport cu dolarul american pe parcursul anului 2018, până la nivelul de 1,2737 dolari. Față de euro, moneda britanică a pierdut circa 1%, încheind anul la 1,1130 dolari pe unitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
dolar
euro
ice dollar
lira
fed
trump