Cioloș, despre proiectul de buget pe 2017: Mergem pe o creștere economică realistă de peste 4% și un deficit de sub 3%

Cioloș, despre proiectul de buget pe 2017: Mergem pe o creștere economică realistă de peste 4% și un deficit de sub 3%
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 dec 2016

Premierul Dacian Cioloș a declarat, dumincă, într-un interviu la Digi24, că în realizarea proiectului de buget pentru anul viitor se merge în continuare pe "o creștere economică realistă" de peste 4% și pe un deficit bugetar de sub 3%, precizând, totodată, că sunt luate în calcul și cheltuielile fixe date de anumite legi în vigoare, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Mergem în continuare pe o creștere economică realistă, din analizele și prognozele pe care le avem, de peste 4%, un deficit bugetar de sub 3%", a afirmat premierul Dacian Cioloș, întrebat fiind pe ce cifre macro se lucrează draft-ul de buget pentru 2017.

Totodată, șeful Executivului a precizat că sunt luate în calcul și cheltuielile fixe date de anumite legi în vigoare, însă nu a precizat dacă este vorba și despre Legea de aprobare a OUG 20, care se află acum la CCR, prin care sunt mărite anumite categorii de salarii. "Și luăm în calcul niște cifre fixe sau cheltuieli fixe, care sunt date de anumite legi pe care le avem în vigoare și de anumite decizii care au fost luate", a precizat Cioloș.

Premierul britanic vrea să curme scurgerea de documente guvernamentale în presă, potrivit unui document guvernamental scurs în presă CITEȘTE ȘI Premierul britanic vrea să curme scurgerea de documente guvernamentale în presă, potrivit unui document guvernamental scurs în presă

Referitor la creșterile prevăzute în proiectul Legii salarizării unitare, Cioloș a anunțat că acestea sunt în primul rând la salariile mai mici pentru a aduce o reechilibrare în sistem. "Ne-am planificat o creștere începând de anul viitor până în 2021. În primii ani vor crește mai mult salariile mici și la urmă vor crește puțin salariile mari, tocmai pentru a reechilibra și a aduce echitate în sistem”, a spus premierul.

În același timp, salariul salariul premierului va scădea față de cât e în prezent, a subliniat Cioloș. ”Am văzut deja că, după ce s-a publicat proiectul de lege, se publică cât va câștiga președintele, premierul, miniștrii, secretari de stat. Nu cresc salariile, ba chiar la prim- ministru va scădea salariul față de cât e acum, tocmai pentru a le aduce în grilă. Creșterile sunt în primul rând la salariile mai mici", a precizat șeful Guvernului.

Întrebat ce impact bugetar va avea aplicarea acestei legi în 2017, Cioloș a răspuns:  "Pe de o parte, avem ceea ce am decis prin ordonanța de urgență 20, care înseamnă un impact de circa 2,6 miliarde de lei și anul viitor, deci creșterile pentru medici sau pentru sistemul de sănătate, pentru profesori și câteva reechilibrări în administrație, la care de anul viitor mai e vorba de încă un miliard și ceva care s-ar adăuga la cei 2,1 miliarde. Important nu e atât cu cât crești anul viitor, ci important e faptul că la sfârșit, în 2021, ajungem să așezăm grilele".⁠⁠

viewscnt
Afla mai multe despre
dacian ciolos
crestere economica
deficit bugetar
legea salariilor
pib
cresteri salarii
cresteri salariale