Comisarul european pentru servicii financiare: Euro digital nu este un proiect ''Big Brother''

Comisarul european pentru servicii financiare: Euro digital nu este un proiect ''Big Brother''
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 apr 2023

Un euro digital va oferi mai multe opțiuni pentru efectuarea plăților și nu este un proiect ''Big Brother'', care caută să controleze oamenii, a afirmat comisarul european pentru servicii financiare, stabilitate financiară și uniunea piețelor de capital, Mairead McGuinness, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

BCE trebuie să ia o decizie dacă va merge înainte cu introducerea euro digital, dar Mairead McGuinness ar urma să publice curând un proiect de lege a UE care va constitui baza sa legală, dacă va fi luată decizia de a continua demersurile, scrie Agerpres.

TABEL Noi ieftiniri. Motorina a coborât sub 7 lei, cel mai redus nivel de la declanșarea războiului din Ucraina, în toate stațiile Petrom CITEȘTE ȘI TABEL Noi ieftiniri. Motorina a coborât sub 7 lei, cel mai redus nivel de la declanșarea războiului din Ucraina, în toate stațiile Petrom

Oficialii BCE au specificat că nu vor fi păstrate niciun fel de date personale ale utilizatorilor. Dar criticii spun că versiunea digitală a euro ar putea fi folosită pentru amestec în activitățile oamenilor și va face mai dificilă folosirea numerarului pentru a face plăți și achiziții.

"Acesta nu este un proiect 'Big Brother'. Îi respect pe cei care au această opinie, dar, sincer, le cer să se calmeze puțin, nu putem prezenta cetățenilor această problemă ca un proiect de control. Este un proiect care ne permite să facem alegeri", a declarat McGuinness, în Parlamentul European.

Dacă UE decide să acorde oficial unui euro digital "statut de mijloc legal de plată", blocul comunitar va avea nevoie să acționeze în același sens pentru versiunea în numerar a monedei unice, a explicat McGuinness.

Prin urmare, Comisia Europeană va propune în acest trimestru un proiect de lege prin care să se asigure că forma în numerar a euro are statut de mijloc legal de plată, în concordanță cu reglementările din 2021 ale Curții Europene de Justiție (CJUE), a adăugat McGuinness.

VIDEO Pandemia a avut o parte bună: a crescut foarte mult gradul de utilizare a cardului bancar și a serviciilor financiare la distanță CITEȘTE ȘI VIDEO Pandemia a avut o parte bună: a crescut foarte mult gradul de utilizare a cardului bancar și a serviciilor financiare la distanță

Instituția a decis că statutul de mijloc legal de plată înseamnă acceptarea obligatorie a euro la valoarea nominală totală.

Banca Angliei (BoE) și Ministerul de Finanțe din Marea Britanie analizează o versiune digitală a lirei sterline, iar BoE a precizat că va același statut legal ca numerarul.

viewscnt
Afla mai multe despre
big brother
euro digital