Compania de asigurări PZU vrea să achiziționeze subsidiarele Raiffeisen și UniCredit din Polonia

Compania de asigurări PZU vrea să achiziționeze subsidiarele Raiffeisen și UniCredit din Polonia
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 iul 2016

Compania de asigurări PZU, deținută de statul polonez, ia în considerare preluarea subsidiarelor Raiffeisen și UniCredit din Polonia, a anunțat directorul general Michal Krupinski, într-un interviu acordat publicației Dziennik Gazeta Prawna, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Noua taxă pe bănci impusă în Polonia și ratele scăzute ale dobânzilor au provocat dificultăți băncilor mai mici. Guvernul de la Varșovia vrea ca băncile de stat să-și majoreze cota de piață prin preluări. Partidul conservator Lege și Justiție, care a câștigat detașat alegerile legislative din octombrie, a promis că va crește controlul statului asupra economiei și că va încerca să "re-polonizeze" sectorul bancar, dominat în prezent de investitorii străini care dețin aproximativ 60% din active.

UniCredit a obținut, marți, 749 de milioane de euro prin plasarea unei participații de 10% în subsidiara sa poloneză, Bank Pekao. La închiderea ședinței de marți a Bursei de la Varșovia, o participație de 10% în Pekao era evaluată la 880 milioane de dolari.

Luna trecută, directorul financiar al Raiffeisen Bank International, Martin Gruell, declara că grupul austriac intenționează să-și vândă divizia din Polonia (Polbank) unei bănci listate în Polonia, după ce o va separa de portofoliul de credite în franci elvețieni. Martin Gruell nu a dezvăluit identitatea potențialilor cumpărători ai Polbank, a zecea mare bancă din Polonia după active.

Polonia va încerca să folosească vânzarea unei participații în Bank Pekao ca o oportunitate de a-și majora controlul asupra sectorului bancar, a afirmat miercuri adjunctul premierului polonez, Mateusz Morawiecki, într-un interviu acordat agenției de presă PAP.

"Dacă apare o astfel de oportunitate, atunci o vom analiza cu atenție și nu excludem nici un scenariu", a declarat Morawiecki. Acesta a adăugat că cea mai mare bancă de stat PKO BP ar putea să nu investească în Pekao, din motive de concurență.

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
pzu
raiffeisen