Numărul polițelor de asigurare obligatorie a locuințelor a ajuns la un nou nivel-record în iunie, depășind 1,73 milioane

Numărul polițelor de asigurare obligatorie a locuințelor a ajuns la un nou nivel-record în iunie, depășind 1,73 milioane
scris 13 iul 2016

Numărul polițelor de asigurare obligatorie a locuințelor a atins un nou nivel-record la finalul lunii iunie, de peste 1,73 milioane, după ce a crescut cu aproape 27.000 în prima lună a verii, arată datele publicate de Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

La 30 iunie, în România erau emise 1,733 milioane de polițe de asigurare obligatorie a locuințelor, după ce în 24 mai a fost depășit pentru prima dată pragul de 1,7 milioane, relevă statisticile publicate de PAID.

Numărul maxim de polițe active emise d PAID a fost atins în 29 iunie, de 1.735.600, fiind cel mai mare nivel din iulie 2010, când s-a emis prima poliță de asigurare obligatorie a locuințelor., scrie News.ro

Față de 31 mai, când în România erau valabile 1,706 milioane de polițe, numărul polițelor active de asigurare obligatorie a locuințelor a crescut cu aproape 27.000 până la finalul lunii iunie.

Totuși, specialiștii nu văd, încă, o tendință consolidată de creștere a asigurărilor de locuințe, chiar dacă s-ar putea înregistra un avans suplimentar.

”Inundațiile din ultima perioadă i-au pus pe unii români pe gânduri, acesta este principalul motiv. În acest an, probabil se va ajunge la un nivel de 1,8 milioane”,  a comentat recent, pentru News.ro, președintele Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări din România (UNSICAR), Bogdan Andriescu.

Paralela 45: O parte dintre turiștii de Antalya s-au reorientat către litoralurile spaniol, românesc, grecesc și bulgăresc CITEȘTE ȘI Paralela 45: O parte dintre turiștii de Antalya s-au reorientat către litoralurile spaniol, românesc, grecesc și bulgăresc

Chiar și la acest nivel, gradul de penetrare a asigurării locuințelor rămâne redus în România, ținând cont că în țară există aproape 9 milioane de locuințe. 

Astfel, doar în jur de 20% dintre locuințe sunt asigurate împotriva principalelor dezastre care pot lovi diferite zone din România: inundați, cutremure și alunecări de teren.

Potrivit legii, proprietarii care nu își asigură casele pentru inundații, alunecări de teren și cutremur pot fi amendați de autoritățile locale cu până la 500 lei. În plus, deși asigurarea a fost gândită mai ales pentru cei din mediul rural, 75% dintre asigurări sunt în mediul urban.

Totodată, aproape 90% dintre cei asigurați obligatoriu o fac pentru a putea să încheie și o asigurare facultativă, care asigură acoperire pentru mai multe situații și pentru o sumă mai mare, spun specialiștii.

Valoarea asigurată a unei locuințe este de cel mult 10.000 de euro pentru construcțiile din chirpici și de 20.000 de euro pentru casele construite din materiale mai rezistente.

PAID a fost înființat în septembrie 2009  și este controlat de marii asigurători din România. Primele polițe emise de PAID, cunoscute și sub denumirea PAD, au fost emise în iulie 2010.

viewscnt
Afla mai multe despre
paid