Conducerea London Stock Exchange analizează încă oferta de preluare neașteptată din partea bursei din Hong Kong

Conducerea London Stock Exchange analizează încă oferta de preluare neașteptată din partea bursei din Hong Kong
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 sep 2019

Conducerea London Stock Exchange (LSE) se va întruni în următoarele zile pentru a lua o decizie referitoare la o ofertă de preluare neașteptată din partea bursei din Hong Kong, a declarat joi o sursă apropiată companiei britanice, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Oferta de preluare nesolicitată nu este așteptată să reușească, având în vedere preferința investitorilor LSE ca operatorul bursier să finalizeze achiziția grupului de analiză a datelor Refinitiv, în valoare de 27 de miliarde de dolari, a spus sursa.

LSE vrea să se concentreze pe preluarea Refinitiv, decât să riște ca achiziția să fie deturnată de bursa din Hong Kong. Oferta făcută de Hong Kong Exchanges and Clearing condiționează preluarea de renunțarea de către LSE la acordul cu Refinitiv, scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ BCE anunță noi măsuri de relaxare monetară: Reîncepe achizițiile de obligațiuni și taie iar dobânda la un nou minim istoric CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ BCE anunță noi măsuri de relaxare monetară: Reîncepe achizițiile de obligațiuni și taie iar dobânda la un nou minim istoric

O persoană apropiată bursei din Hong Kong a spus că respingerea unei oferte inițiale este un fapt obișnuit în preluări, iar HKEX este pregătită să ia în considerare pasul următor.

Discuțiile neoficiale dintre acționarii HKEX și LSE au început deja, a adăugat persoana.

Un purtător de cuvânt al LSE a refuzat să comenteze.

Acordul propus, anunțat miercuri, prevede crearea unui operator bursier puternic, cu operațiuni din Asia până în Europa, care ar avea o capacitate mai bună de a concura cu rivali americani precum Intercontinental Exchange și CME Group.

Cu toate acestea, acțiunile HKEX au scăzut joi cu peste 3%, investitorii fiind îngrijorați că riscurile politice și de reglementare implicate de preluarea uneia dintre instituțiile financiare britanice de marcă.

Guvernul britanic a anunțat că autoritățile vor analiza îndeaproape acordul propus, LSE fiind ”o parte importantă” a sistemului financiar britanic.

Preluarea ar putea fi analizată și de autoritățile de reglementare din alte state, întrucât operatorul bursei londoneze deține i bursa din Milano și are o prezență americană importantă, prin intermediul filialei FTSE Russell și LCH, casa de cliring pentru instrumente derivate care domină piața swap pentru dolari. Aceste dețineri înseamnă că tranzacția va atrage atenția autorităților de reglementare din Italia și Statele Unite, acestea din urmă fiind în război comercial cu China.

HKEX a refuzat să comenteze.

Oferta operatorului bursier din Hong Kong a fost primită cu răceală și la Londra, unde acțiunile LSE au închis miercuri în urcare cu 5,9%, suv prima implicată de oferta de preluare.

Potrivit analiștilor, percepția că Beijingul exercită o influență în creștere în Hong Kong ar putea deveni un alt subiect dificil al preluării LSE, având în vedere legăturile strânse ale guvernului din Hong Kong cu HKEX.

Guvernul din Hong Kong este cel mai mare acționar al HKEX, la care deține o participație de 6%. Guvernul aprobă șase din cei 13 membri ai board-ului și poate opri ca oricare alt acționar să aibă o deținere de peste 5% din titluri.

viewscnt
Afla mai multe despre
london stock exchange
hong kong