Dan Suciu, BNR: IRCC a fost o decizie neinspirată, nepotrivită, luată mai degrabă politic

Dan Suciu, BNR: IRCC a fost o decizie neinspirată, nepotrivită, luată mai degrabă politic
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 oct 2020

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) este mai mare decât ROBOR pentru că decizia de modificare a IRCC a dus la calcularea unor dobânzi care se întâmplau cu aproape 6 luni în urmă, aceasta fiind o decizie neinspirată, nepotrivită, luată mai degrabă politic, a declarat  purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, Dan Suciu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Decizia de modificare a indicatorului de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) a dus la calcularea unor dobânzi care se întâmplau cu aproape 6 luni în urmă și atunci nu mai reflectă situația dată. Ceea ce înseamnă că deciziile pe care le luăm acum legate de evoluția dobânzilor și de reducerea dobânzilor nu se văd în momentul în care propriu-zis se iau și ar fi util să se vadă. A fost o decizie neinspirată, nepotrivită, luată mai degrabă politic decât pe considerente economice", a spus Dan Suciu, potrivit Agerpres.

ULTIMA ORĂ Dacia Spring va fi lansată luna aceasta în cadrul unui minisalon auto al Grupului Renault la Paris CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Dacia Spring va fi lansată luna aceasta în cadrul unui minisalon auto al Grupului Renault la Paris

Referitor la o posibilă creștere a creditelor neperformante după ce se va termina perioada de amânare a plății ratelor la credit, el a precizat că banca centrală nu are date despre cei care au creditele suspendate.

"Noi estimăm că momentul de vârf al crizei economice a trecut dar sigur că unii vor trece prin perioade dificile", a afirmat Dan Suciu.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 2,17% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul II 2020, în scădere față de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,41%, conform datelor anunțate de Banca Națională a României (BNR).

viewscnt
Afla mai multe despre
suciu
bnr
ircc