Daniel Dines a obținut peste 77 milioane dolari din vânzarea de acțiuni UiPath. Va controla 21,4% din companie, și prin intermediul soției, cu 88% din drepturile de vot. Una dintre cele mai mari IPO ale unei firme software pe bursa din SUA

Daniel Dines a obținut peste 77 milioane dolari din vânzarea de acțiuni UiPath. Va controla 21,4% din companie, și prin intermediul soției, cu 88% din drepturile de vot. Una dintre cele mai mari IPO ale unei firme software pe bursa din SUA
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 21 apr 2021

Daniel Dines, cofondatorul și directorul general al UiPath, a obținut aproape 77,5 milioane de dolari din vânzarea unui pachet minoritar de acțiuni în cadrul ofertei publice inițiale de la New York, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

VIDEO - Momentul intrării UiPath pe bursa de la New York poate fi văzut mai jos

UPDATE Daniel Dines a transmis o declarație ce poate fi citită mai jos

Cum a fost anunțat dimineață, UiPath a atras circa 1,34 miliarde de dolari prin oferta publică, din care 527,3 milioane de dolari încasări proprii și 810,56 milioane de dolari încasări în numele mai multor acționari existenți, printre care Dines și fonduri de investiții controlate de Accel și Alphabet.

Este una dintre cele mai mari oferte publice inițiale derulată de o companie software pe bursa din SUA. Valoarea încasărilor ar putea crește la peste 1,5 miliarde de dolari în cazul exercitării opțiunii de supraalocare a unui pachet suplimentar de 3,583 milioane de acțiuni.

Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II) CITEȘTE ȘI Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II)

Prețul ofertei a fost stabilit la 56 dolari pe acțiune, cu 2 dolari peste pragul superior al intervalului indicativ anunțat anterior, de 52-54 dolari pe acțiune. La acest preț, UiPath este evaluată la aproximativ 29,1 miliarde dolari.

Dines a vândut 1,383 milioane de acțiuni, reprezentând un pachet de aproape 0,27% din capitalul UiPath, în schimbul sumei de 77,45 milioane de dolari.

Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I) CITEȘTE ȘI Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I)

După finalizarea tranzacției, Dines va controla o participație de aproximativ 21,4% la UiPath, constând în 28,44 milioane de acțiuni Clasa A deținute direct și indirect, prin intermediul soției și al companiei Ice Vulcan Holding, precum și 82,45 milioane de acțiuni Clasa B deținute prin Ice Vulcan Holding, indică date Profit.ro.

La prețul de listare, deținerea lui Dines este evaluată la 6,21 miliarde de dolari, conform calculelor Profit.ro.

Cele două clase de acțiuni au aceeași valoare, singura diferență fiind reprezentată de drepturile de vot aferente. Fiecare acțiune Clasa A are un singur drept de vot, în timp ce o acțiune Clasa B are dreptul la 35 de voturi și poate fi convertită oricând în acțiune Clasa A.

Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer

Dines și-a păstrat peste 88% din drepturile de vot la UiPath și va avea capacitatea de a controla rezultatul situațiilor care necesită aprobarea acționarilor, inclusiv alegerea administratorilor și aprobarea tranzacțiilor corporative semnificative, cum ar fi o fuziune sau altă vânzare a companiei sau a activelor, chiar dacă deținerea sa de acțiuni reprezintă mai puțin de 50% din numărul agregat de acțiuni din capitalul social.

Accel Partners este al doilea mare acționar la UiPath, cu o participație de aproximativ 19,1%, redusă de la 28,8% înaintea ofertei publice.

Declarația lui Daniel Dines

"Ziua de astăzi marchează o etapă majoră pentru UiPath. În urmă cu șase ani, compania noastră era formată din 10 persoane care lucrau într-un mic apartament din București. Acum, suntem o afacere multinațională care operează în aproape 30 de țări și una dintre companiile de enterprise software cu cea mai rapidă creștere din istorie. Sunt, de asemenea, incredibil de mândru că suntem prima companie născută în România care se listează la bursă pe New York Stock Exchange.
 
Privesc cu modestie la creșterea noastră rapidă și extraordinară, care a fost făcută posibilă de către angajații noștri, de investitori, de consilieri, de parteneri și de cei peste 7.900 de clienți - toți împărtășind viziunea noastră de a descătușa creativitatea și ingeniozitatea umană, prin intermediul Fully Automated Enterprise™ - o organizație complet automatizată - și sprijinind angajații cu ajutorul automatizării. Vreau neaparat să aduc un omagiu special angajaților UiPath, care întruchipează valorile companiei noastre în fiecare zi și care au lucrat neobosit pentru a face misiunea și viziunea noastră o realitate. Le voi fi recunoscător pentru totdeauna pentru hotarârea, inovația și modestia lor.
 
Deși ziua de astăzi marchează un nou capitol în povestea UiPath, suntem încă la începutul unei călătorii de mai mulți ani către fully automated enterprise – o organizație complet automatizată. Vom continua să ne concentrăm pe extinderea automatizării la scară largă, astfel încât să putem elibera oamenii de munca repetitivă și să deblocăm cu adevărat potențialul uman la scară largă".

Acțiunile UiPath (simbol bursier PATH) vor intra astăzi la tranzacționare. Startup-ul fondat în România de Dines și Marius Tîrcă va ieși, astfel, oficial, din clubul "unicornilor", format din companii private evaluate la cel puțin 1 miliard de dolari, căruia i s-a alăturat în 2018, după organizarea a doar două runde de finanțare.

EFdeN, cu sprijinul ENGIE, pune România pe harta inovației sustenabile. Prestigioasa competiție de locuințe solare, Solar Decathlon Europe 2023, se va desfășura la București CITEȘTE ȘI EFdeN, cu sprijinul ENGIE, pune România pe harta inovației sustenabile. Prestigioasa competiție de locuințe solare, Solar Decathlon Europe 2023, se va desfășura la București

UiPath, cu sediul în SUA, dezvoltă și vinde tehnologie RPA, roboții software creați de companie fiind  programați să preia munca de tipul "copy-paste" a angajaților.

Compania a obținut venituri de 607,6 milioane de dolari în anul fiscal încheiat la 31 ianuarie, în creștere cu 81% raportat la anul fiscal precedent. Pierderile s-au redus de la aproape 520 milioane de dolari la 92,4 milioane de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
daniel dines
uipath ipo
listare uipath
oferta publica initiala
actiuni uipath