Datoria globală a crescut

Datoria globală a crescut
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 mai 2024

Statele lumii au acumulat datorii de 315.000 miliarde de dolari, potrivit unui raport publicat de Institutul de Finanțe Internaționale (IIF), citat de CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Acest val al datoriilor globale reprezintă cea mai mare, cea mai rapidă și mai largă creștere a datoriilor de la al Doilea Război Mondial, care coincide cu pandemia de Covid-19, scrie News.ro.

Intermediarul care a pus Croația pe harta mondială a ETF-urilor vine și în România. Primul fond străin la BVB. Angajamente pentru comisioane și diferențiale mici. „Venim în România cu multă smerenie, dar și entuziasm.” Profit Piața de Capital.forum pe 13 CITEȘTE ȘI Intermediarul care a pus Croația pe harta mondială a ETF-urilor vine și în România. Primul fond străin la BVB. Angajamente pentru comisioane și diferențiale mici. „Venim în România cu multă smerenie, dar și entuziasm.” Profit Piața de Capital.forum pe 13

”Această creștere marchează a doua creștere trimestrială consecutivă și a fost determinată în primul rând de piețele emergente, unde datoria a crescut la un nivel maxim, fără precedent, de peste 105.000 miliarde de dolari – 55.000 de miliarde de dolari mai mult decât acum un deceniu”, a afirmat IIF în raportul său trimestrial Global Debt Monitor, publicat în mai.

Aproximativ două treimi din cele 315.000 miliarde de dolari datorate provin din economii mature, Japonia și Statele Unite, contribuind cel mai mult la această grămadă de datorii.

Cu toate acestea, raportul datorie-PIB pentru economiile mature – care este văzut ca un bun indicator al capacității unei țări de a-și achita datoriile – a scăzut în general.

Pe de altă parte, piețele emergente dețineau datorii de 105.000 miliarde de dolari, dar raportul lor datorie/PIB a atins un nou maxim de 257%, împingând rata generală în sus pentru prima dată în trei ani. China, India și Mexic au fost cei mai mari contributori, se arată în raport.

IIF a identificat inflația persistentă, fricțiunile comerciale în creștere și tensiunile geopolitice ca factori care ar putea prezenta un risc semnificativ pentru dinamica datoriei, ”punând presiune în creștere asupra costurilor de finanțare globale”.

Acționarii One United Properties aprobă majorarea capitalului social cu 350 de milioane de lei CITEȘTE ȘI Acționarii One United Properties aprobă majorarea capitalului social cu 350 de milioane de lei

În timp ce starea de sănătate a bilanțurilor gospodăriilor ar trebui să ofere o protecție împotriva ”dobânzilor mai mari pentru perioade mai lungi de timp”, pe termen scurt, deficitele bugetare guvernamentale sunt încă mai mari decât nivelurile pre-pandemie”, a adăugat IIF.

Din stocul de datorii de 315.000 miliarde de dolari, datoria gospodăriilor, care include credite ipotecare, carduri de credit și datoria studenților, printre altele, s-a ridicat la 59.100 miliarde de dolari.

Datoria întreprinderilor, pe care corporațiile o folosesc pentru a-și finanța operațiunile și creșterea, a fost de 164.500 miliarde de dolari, doar sectorul financiar reprezentând 70.400 miliarde de dolari din această sumă. Datoria publică a constituit restul la 91.400 miliarde de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
datorie
iif