Dolarul a scăzut în urma anunțului privind preluarea de urgență a Credit Suisse de către UBS

Dolarul a scăzut în urma anunțului privind preluarea de urgență a Credit Suisse de către UBS
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 mar 2023

Dolarul a scăzut luni, în condițiile în care investitorii au reacționat la preluarea de urgență a Credit Suisse de către UBS, la prețul redus de 3 miliarde de franci elvețieni, pentru a preveni extindea unei crize bancare la nivel global, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele dolarului american, care măsoară moneda în raport cu șase valute majore, a scăzut cu 0,501%, la 103,270, a doua zi după anunțarea fuziunii, atingând cel mai scăzut nivel din 15 februarie, scrie News.ro.

Elveția pune la bătaie o treime din PIB pentru salvarea Credit Suisse CITEȘTE ȘI Elveția pune la bătaie o treime din PIB pentru salvarea Credit Suisse

Între timp, activele de creștere, cum ar fi bitcoin, s-au bucurat de o evoluție pozitivă.

Bitcoin, cea mai valoroasă criptomonedă din lume, a atins luni maximul ultimelor nouă luni și a crescut cel mai recent cu 4,62%, până la 28.065,00 dolari pe unitate.

”Cred că ori de câte ori oamenii simt că nu trebuie să să îndrepte către calitate, dolarul va fi lovit”, a spus Thomas Anderson, director general la moneycorp America de Nord.

De asemenea, dolarul este afectat și preocupările legate de băncile regionale din SUA, în ciuda faptului că mai multe bănci mari au depus 30 de miliarde de dolari săptămâna trecută la First Republic Bank, banca americană atragând cele mai mari îngrijorări din partea investitorilor.

Acțiunile First Republic au scăzut cu până la 50% luni, fiind ulterior în declin cu aproximativ 39%.

În special, există riscuri în curs de dezvoltare, sau cel puțin un anumit grad de incertitudine, cu băncile regionale din SUA, care cred că afectează și activele americane în acest moment”, a declarat Bipan Rai, șeful de strategie valutară pentru America de Nord la CIBC Capital.

Conform acordului UBS-Credit Suisse, deținătorii de obligațiuni Credit Suisse de rang 1 suplimentar (AT1), în valoare de 17 miliarde de dolari, vor pierde practic investițiile.

Acest lucru i-a enervat pe unii dintre deținătorii datoriilor, care credeau că vor fi mai bine protejați decât acționarii, și i-a deranjat pe investitorii în obligațiunile AT1 ale altor bănci.

Euro a crescut cu 0,54% față de dolar, la 1,0724 dolari pe unitate, în timp ce lira sterlină s-a tranzacționat la 1,2281 dolari, în creștere cu 0,87%.

Dolarul a crescut cu 0,24% față de francul elvețian, la 0,928 unități pentru un franc.

Rezerva Federală va anunța miercuri decizia sa referitoare la ratele dobânzii, ceea ce adaugă un strat suplimentar de incertitudine pentru investitori.

Dobânda cheie este în prezent de 4,5% - 4,75%.

Traderii se așteaptă acum la un vârf al dobânzilor în luna mai, de aproximativ 4,8%, urmat de o serie constantă de reduceri până la sfârșitul anului, dar vor urmări îndeaproape previziunile Fed privind viitoarele mișcări ale dobânzilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
dolar
credit suisse