Dolarul, la maximul ultimei luni față de un coș de valute. Janet Yellen, așteptată să declare că SUA nu țintesc deprecierea monedei

Dolarul, la maximul ultimei luni față de un coș de valute. Janet Yellen, așteptată să declare că SUA nu țintesc deprecierea monedei
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 18 ian 2021

Dolarul american s-a apreciat pentru a treia sesiune consecutivă de tranzacționare luni, până la maximul ultimelor patru săptămâni, pe fondul unui climat de aversiune la risc în piețele monetare, care a tras în jos valutele rivale, printre care lira sterlină și euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Investitorii așteaptă comentariile secretarului-desemnat al Trezoreriei SUA, Janet Yellen, referitoare la poziția viitoarei administrații prezidențiale cu privire la dolar, scrie Reuters.

În timp ce președintele Donald Trump s-a exprimat vehement împotriva unui dolar puternic în ultimii ani, fosta președintă Fed este așteptată să sublinieze că Trezoreria nu va căuta deprecierea monedei și va sprijni un curs determinat de mișcările piețelor, potrivit unor informații publicate pe surse de Wall Street Journal.

Fondul de pensii de la Pilonul II al Aegon își majorează cu 4% activele în administrare în numai un trimestru. Plasamente de peste 200 milioane lei în acțiunile Fondul Proprietatea CITEȘTE ȘI Fondul de pensii de la Pilonul II al Aegon își majorează cu 4% activele în administrare în numai un trimestru. Plasamente de peste 200 milioane lei în acțiunile Fondul Proprietatea

"Statele Unite nu caută o monedă mai slabă pentru a obține un avantaj competitiv. Ne vom opune încercărilor în acest sens din partea altor țări", conform remarcilor pregătite de Yellen înainte de audierile din Senat, programate marți.

ICE Dollar Index, indice ce urmărește evoluția dolarului în raport cu șase valute majore, s-a apreciat până la un maxim intraday de 90,94 dolari, cea mai ridicată valoare începând cu 21 decembrie. În jurul orei 16:00 (ora României), indicele era în urcare cu 0,12% față de referința de vineri, la 90,86 dolari.

Euro a coborât la minimul ultimei luni și jumătate, la 1.2066 dolari/unitate, în timp ce lira sterlină s-a depreciat cu 0,3%, la 1,35 dolari.

Moneda americană este sprijinită și de noul pachet masiv de stimulare anunțat de președintele-ales, Joe Biden, în valoare de 1,9 trilioane de dolari. Anunțul a dus la creșterea randamentelor titlurilor de stat și a atenuat presiunea pe vânzare pentru dolar, observată pe tot parcursul anului trecut, moneda începând anul 2021 pe o traiectorie ascendentă.

Cu toate acestea, analiștii rămân precauți cu privire la evoluția dolarului pe termen scurt, iar investitorii pariază în continuare pe deprecierea monedei.

Fondurile hedge și-au majorat pozițiile nete short pe dolar la peste 34 miliarde de dolari în săptămâna încheiată pe 12 ianuarie, cea mai ridicată valoare începând cu luna mai a anului 2011.

viewscnt
Afla mai multe despre
dolar
apreciere dolar
janet yellen
trezoreria sua
pozitia sua dolar
joe biden
lira sterlina
euro