Erste Group, creștere puternică a profitului în condițiile în care factorii de risc din regiune au rămas benigni. "2021 - anul revenirii"

Erste Group, creștere puternică a profitului în condițiile în care factorii de risc din regiune au rămas benigni. "2021 - anul revenirii"
scris 30 apr 2021

Erste Group, cel mai mare furnizor de servicii financiare din Europa Centrală și de Est, compania-mamamă a BCR, a început 2021, apreciat drept "anul revenirii", cu un profit operațional solid de 725 milioane de euro (în creștere cu 31,5% față de anul precedent). În primul trimestru al acestui an, grupul bancar a înregistrat costuri de risc reduse, de 36 milioane de euro (în scădere cu 42% față de anul precedent), în condițiile în care factorii de risc din regiune au rămas benigni.

Coroborat cu revenirea rezultatului net din tranzacționare și din evaluarea activelor la valoarea justă în raport cu aceeași perioadă din 2020, costurile de risc scăzute au compensat creșterea taxelor și a participațiilor minoritare, conducând la creșterea semnificativă a profitului net cu 50,9%, până la 355 milioane de euro.

Creditele acordate clienților au crescut cu 1,1% față de începutul anului, la 168 miliarde de euro, în timp ce volumul depozitelor de la clienți s-a majorat cu 7,5%, la 205 miliarde de euro. Indicele capitalului comun de rang 1 (CET 1, final) a scăzut de la 14,2% la 14,0%.

Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii

Stefan Dörfler, CFO al Erste Group: „Am început cu bine anul 2021, ce promite să fie un an al revenirii solide. Activitatea operaționalădecurge în continuare foarte bine, iar profitabilitatea a fost impulsionată de scăderea costurilor de risc și creșterea veniturilor din taxe și comisioane”.

Venitul net din dobânzi a scăzut cu 4,6% față de anul precedent, până la 1,17 miliarde de euro, reflectând și scăderea veniturilor nete din dobânzi în Republica Cehă, pe fondul mediului marcat de dobânzi reduse și al efectului cursului valutar. Venitul net din taxe și comisioane a crescut cu 7,1%, la 540 de milioane de euro, pe fondul creșterii tuturor categoriilor de venituri din taxe și comisioane, în special a celor din serviciile de brokeraj pe piața de capital și din administrarea de active. Veniturile totale rezultate din venitul net din tranzacționare și indicatorul câștiguri/pierderi aferente activelor financiare măsurate la valoarea justă au cunoscut o revenire puternică, ajungând la 66 milioane de euro, comparativ cu o pierdere de aproape 120 de milioane de euro în aceeași perioadă în 2020. Cei doi indicatori au fost influențați în special de efectele de evaluare. Aceste evoluții au condus la creșterea venitului operațional cu 10% față de anul precedent, până la 1,83 miliarde de euro.

Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III) CITEȘTE ȘI Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III)

Cheltuielile administrative generale au scăzut cu 0,7%, la 1,10 miliarde de euro, scăderea fiind susținută de diminuarea cu 1,2% a cheltuielilor cu personalul, până la 622 milioane de euro. Numărul de angajați (FTE – echivalent normă întreagă) a scăzut cu 0,6%, de la 45.690 la 45.411 la sfârșitul perioadei. Poziția „alte cheltuieli administrative” a rămas aproape neschimbată (+0,3%), la 346 de milioane de euro, în ciuda creșterii cu 22% a contribuțiilor la schemele de garantare a depozitelor, la 108 milioane de euro. Majoritatea contribuțiilor preconizate pentru 2021 au fost deja raportate anticipat. Amortizarea și deprecierea au rămas aproximativ la același nivel (-1%) de 135 milioane de euro.

Per ansamblu, profitul operațional a crescut cu 31,5%, până la 725 de milioane de euro, iar raportul cost/venit s-a îmbunătățit la 60,3% (T1 2020: 66,8%). Datorită alocărilor nete, rezultatul din deprecierea activelor financiare (“costuri de risc”) s-a situat la -36 milioane de euro sau 8 puncte de bază în raport cu nivelul mediu al creditelor brute către clienți (alocări nete de -62 milioane de euro sau
15 puncte de bază). Contribuții pozitive au avut în special eliberarea de provizioane pentru creditele din Austria și România și recuperarea creditelor deja scoase din bilanț în Ungaria și Austria. Alocările nete de provizioane pentru angajamentele și garanțiile acordate au scăzut de asemenea. Rata creditelor neperformante calculată la valoarea brută a creditelor către clienți s-a îmbunătățit la 2,6% (12/2020: 2,7%).

Rata de acoperire a creditelor neperformante a crescut la 89,5% (88,6%). Poziția „alte rezultate operaționale” a ajuns la nivelul de -127 de milioane de euro, comparativ cu - 128 de milioane de euro anul trecut. Cheltuielile cu contribuțiile anuale la fondurile de rezoluție pentru întregul an 2021 incluse în acest indicator au crescut - în special în Austria și România – cu 19,4%, până la 100 de milioane de euro.

Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II) CITEȘTE ȘI Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II)

Taxele bancare au scăzut cu o treime în termeni anuali, până la 33 de milioane de euro, în special ca urmare a eliminării taxei bancare în Slovacia. Impozitul pe profit a crescut cu 21%, la 124 milioane de euro. Taxa pe participațiile minoritare a crescut cu 273%, la 86 de milioane de euro, pe fondul unor rezultate semnificativ mai bune ale băncilor de economii. Rezultatul net atribuibil proprietarilor societății mamă a crescut cu 50,9% la 355 milioane de euro.

Activele totale au crescut considerabil de la încheierea anului financiar precedent, cu 9,9%, până la 305,0 miliarde de euro. În privința activelor, numerarul și echivalentele de numerar au crescut, în Austria, la 54,0 miliarde de euro, o creștere de 50,8%. Această creștere s-a datorat în principal soldurilor mari de numerar deținute la băncile centrale și nu în ultimul rând creșterii operațiunilor țintite de refinanțare pe termen lung (TLTRO), care sunt împrumuturi BCE în scopul creșterii creditării. Creditele și avansurile către instituțiile de credit s-au majorat cu 27,9%, la 27,5 miliarde de euro, în timp ce creditele și avansurile către clienți au crescut cu 1,1%, la 167,8 miliarde de euro.

Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer

În privința pasivelor, depozitele de la bănci au crescut cu 42,3%, la 35,3 miliarde de euro, ca urmare a creșterii refinanțărilor acordate de Banca Centrală Europeană (TLTRO). Și de data aceasta, depozitele de la clienți au crescut pe toate piețele de bază – în special în Republica Cehă și Austria – la 205,4 miliarde de euro, o majorare cu 7,5% față de sfârșitul lui 2020. Raportul credite/depozite s-a situat la 81,7% (86,9%).

viewscnt
Afla mai multe despre
erste
bcr