Euro, la cel mai ridicat nivel din ultimii peste 2 ani față de dolar

Euro, la cel mai ridicat nivel din ultimii peste 2 ani față de dolar
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 18 aug 2020

Euro s-a apreciat pentru a șaptea sesiune consecutivă de tranzacționare marți și a urcat peste pragul de 1,19 unități față de dolarul american, până la cel mai ridicat nivel din ultimii peste doi ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
Pandemia Covid-19 transformă comerțul. Achizițiile online vor cunoaște o creștere fără precedent CITEȘTE ȘI Pandemia Covid-19 transformă comerțul. Achizițiile online vor cunoaște o creștere fără precedent

Euro a atins un maxim intraday de 1,1967 unități în raport cu dolarul, un nou maxim începând cu mai 2018, înainte să se stabilizeze în jurul valorii de 1,930 unități, în creștere cu 0,50% față de referința de luni.

Moneda unică europeană continuă să profite de slăbiciunea dolarului și se poziționează clar peste nivelul de 1,19 unități. Următorul test pentru perechea EUR/USD este la 1,20 unități, spune Valeria Bednarik, analist-șef la FXStreet.

Fondurile de investiții ale diviziei de asset management a Băncii Transilvania și-au majorat deținerea la SIF Transilvania peste reperul de 5%, în ceea ce a fost prag de deținere până la promovarea noii legislații de către Parlament CITEȘTE ȘI Fondurile de investiții ale diviziei de asset management a Băncii Transilvania și-au majorat deținerea la SIF Transilvania peste reperul de 5%, în ceea ce a fost prag de deținere până la promovarea noii legislații de către Parlament

“Continuă vânzările speculative pe dolar, cel mai recent declin neavând la bază un motiv special. În general, investitorii scapă de moneda americană din cauza îngrijorărilor privind creșterea economiei, precum și în absența unui nou pachet de măsuri de stimulare”, apreciează Bednarik.

Plasamentele în euro sunt alimentate și de acordul de 750 miliarde de euro anunțat luna trecută de liderii UE pentru sprijinirea economiilor afectate de pandemie, scrie MarketWatch.

Euro s-a întărit cu 3,5% în raport cu dolarul în ultima lună și cu aproape 7% de la începutul anului, un avans similar fiind observat și în cazul perechii euro-lira sterlină.

Aprecierea euro prezintă o nouă provocare pentru politica monetară a Băncii Centrale Europene (BCE), care încearcă să stimuleze rata inflației, aflată mult sub ținta de aproape 2% pe an. Un euro puternic ține în frâu inflația, deoarece scade prețul bunurilor importante, însă exporturile devin mai scumpe, ceea ce ar putea încetini recuperarea economică post-pandemie.

Oficial, BCE nu țintește un anumit curs euro-dolar, însă gradul de discomfort al guvernatorilor băncii tinde să crească când euro trece de pragul de 1,15 unități, notează MarketWatch.

Pe de altă parte, aprecierea euro oferă extra muniție susținătorilor măsurilor de relaxare cantitativă, în special sub forma achizițiilor de obligațiuni. De asemenea, o nouă rundă de stimuli monetari ar permite guvernelor să se împrumute mai ieftin pentru acoperirea deficitelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
euro
dolar
curs euro dolar
apreciere
bce
stimuli monetari
relaxare cantitativa