Eurostat: Datoria guvernamentală din zona euro a coborât la minimul ultimilor patru ani

Eurostat: Datoria guvernamentală din zona euro a coborât la minimul ultimilor patru ani
scris 23 ian 2017

Datoria guvernamentală din zona euro a coborât în trimestrul al treilea al anului 2016 la cel mai redus nivel din ultimii patru ani, pe fondul semnelor tot mai numeroase de redresare economică, relatează Bloomberg.

Raportul dintre datorii și PIB a scăzut la 90,1% în trimestrul al treilea, cel mai redus nivel atins după ultimul trimestru al anului 2012, potrivit datelor publicate luni de biroul european de statistică Eurostat. În urmă cu un an, acest raport era de 91,5%, iar în trimestrul al doilea de 91,2%, scrie News.ro.

Deficitul bugetar al regiunii, ajustat la factorii sezonieri, a atins în aceeași perioadă  1,7%, față de 1,8% în intervalul similar al anului 2015, arată Eurostat într-un raport separat.

Finanțele guvernelor din regiune sunt împovărate de programele de salvare a băncilor și de contracția economică provocată de criza financiară, iar pe măsură ce perspectivele de creștere se îmbunătățesc, autoritățile europene cer mai multă disciplină bugetară.

Potrivit reglementărilor europene, statele trebuie să mențină datoriile sub 60% din PIB și să limiteze deficitele bugetare la maximum 3% din PIB.

Estimările de redevențe din buget par să nu țină cont de ultimele demersuri efectuate chiar de autor, Guvernul Grindeanu CITEȘTE ȘI Estimările de redevențe din buget par să nu țină cont de ultimele demersuri efectuate chiar de autor, Guvernul Grindeanu

Redresarea economică a zonei euro a continuat într-un ritm constant dar moderat, în fața unor factori adverși precum votul britanicilor de ieșire din Uniunea Europeană, încetinirea comerțului mondial și incertitudinile politice alimentate de mișcările populiste.

Inflația din zona euro a accelerat în decembrie la 1,1%, cel mai rapid ritm din 2013, de la 0,6% în noiembrie, în timp ce șomajul se află la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
datoria guvernamentala
zona euro