EXCLUSIV Bogdan Neacșu și Laurențiu Mitrache, favoriți pentru numirea în funcția de CEO la CEC Bank. Radu Ghețea rămâne doar președinte al Consiliului de Administrație

EXCLUSIV Bogdan Neacșu și Laurențiu Mitrache, favoriți pentru numirea în funcția de CEO la CEC Bank. Radu Ghețea rămâne doar președinte al Consiliului de Administrație

Bogdan Neacșu (stânga) și Laurențiu Mitrache

Oana Osman
Oana Osman
scris 13 sep 2018

Viitorul director executiv al CEC Bank va fi Bogdan Neacșu, actualul vicepreședinte pe risc al Patria Bank, sau Laurențiu Mitrache, care a condus până în 2016 Leumi Bank. Potrivit surselor Profit.ro, cei doi sunt “finaliști” în selecția pentru ocuparea postului de director executiv-CEO al băncii deținute integral de stat, post vacantat după ce Ministerul Finanțelor, acționarul majoritar al băncii, a aprobat despărțirea funcțiilor de conducere executivă și administrativă, cumulate până acum de Radu Grațian Ghețea.

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Splitarea poziției de director executiv - CEO de cea de președinte al Consiliului de Administrație a fost aprobată în AGA CEC Bank de acționarul principal, Ministerul Finanțelor Publice. Radu Grațian Ghețea, care a cumulat cele două funcții în fruntea CEC din 2007, va rămâne președinte al Consiliului de Administrație.

Favoriți pentru preluarea funcției de director executiv, Neacșu și Mitrache au cariere îndelungate pe piața bancară locală.

Bogdan Neacșu, 38 de ani, absolvent al Academiei de Studii Economice (ASE), a început să lucreze în sectorul bancar în 2005, la Direcția de Reglementare și Autorizare din BNR. Doi ani mai târziu a plecat la BRD-Groupe Societe Generale, iar în 2009 la Volksbank, unde a avut întâi responsabilități în zona de risc iar apoi a ajuns vicepreședinte pe zona clienților corporativi. După preluarea băncii de către Banca Transilvania, și-a reluat atribuții în zona de risc. În august 2015 a acceptat oferta Garanti Bank, unde a devenit director general adjunct și vicepreședinte în boardul executiv responsabil cu zonele de risc, conformitate, control și guvernanță corporatistă.

FOTO Andreas Treichl se retrage de la conducerea grupului austriac Erste, proprietarul BCR. Erste îi anunță succesorul CITEȘTE ȘI FOTO Andreas Treichl se retrage de la conducerea grupului austriac Erste, proprietarul BCR. Erste îi anunță succesorul

După doi ani la Garanti, în aprilie anul trecut a fost numit în funcția de director executiv al diviziei de risc al Băncii Comerciale Carpatica și membru al Comitetului Directorilor cu un mandat de patru ani. Fuziunea băncii cu Nextebank, în urma căreia a rezultat Patria Bank, îl aduce pe Bogdan Neacșu în poziția de vicepreședinte de risc al noii entități, funcție pe care o deține și în prezent.

Cel de-al doilea “finalist” pentru numirea în poziția de CEO al băncii de stat, Laurențiu Mitrache, nu lucrează în momentul de față nicăieri. Din piața bancară s-a retras în martie 2016, când a fost înlocuit de la conducerea Leumi Bank, într-un context în care fusese condamnat pe fond cu suspendare, alături de alte persoane din conducerea băncii trimise în judecată în 2012 de DNA într-un dosar pe abuz în serviciu. În toamna aceluași an 2016, însă, în calea de atac a obținut achitare definitivă la Curtea de Apel Bacău, alături de toți ceilalți inculpați din dosar, achitare dispusă inclusiv pentru acuzația de participare improprie la infracțiunea de acces fără drept la un sistem informatics în cazul căreia instanța inferioară constatase intervenția prescripției.

După achitare, nu a revenit imediat în sistemul bancar, ci în noiembrie 2016 a devenit președintele Federației Române de Tenis.

Cariera bancară și-a început-o la Banca Română pentru Dezvoltare, unde a lucrat până în 1997. A acceptat apoi oferta turcilor de la Demir Bank, unde a ajuns vicepreședinte, iar din 2000 până în 2006 a condus Volksbank. Următoarea mutare a fost la Leumi Bank, bancă pe care a condus-o până la finele lui 2015.

viewscnt
Afla mai multe despre
cec bank
bogdan neacsu
laurentiu mitrache
radu ghetea