Final de săptămână “roșu” pe bursele europene. Acțiunile italiene, în scădere puternică pe fondul incertitudinilor politice

Final de săptămână “roșu” pe bursele europene. Acțiunile italiene, în scădere puternică pe fondul incertitudinilor politice
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 9 aug 2019

Acțiunile europene au încheiat tranzacțiile de vineri “pe roșu”, la capătul unei săptămâni volatile, marcată de temerile privind escaladarea conflictului comercial SUA-China și potențiale alegeri anticipate în Italia și Marea Britanie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 s-a depreciat cu 0,84%, până la 371,56 de puncte, adâncind declinul săptămânal la 1,74%.

FTSE MIB, indicele de referintă de la Milano, a coborât cu 2,48%, după ce Matteo Salvini, liderul Ligii, și-a retras sprijinul acordat coaliței de guvernământ și a cerut alegeri anticipate.

Într-un răstimp de secetă la nivelul ofertelor primare și cu etape mari de lichiditate scăzută în piața secundară, BVB își reduce veniturile și raportează un profit semestrial cu 45% mai mic CITEȘTE ȘI Într-un răstimp de secetă la nivelul ofertelor primare și cu etape mari de lichiditate scăzută în piața secundară, BVB își reduce veniturile și raportează un profit semestrial cu 45% mai mic

În Marea Britanie, bursa s-a corectat, iar lira sterlină a coborât cu până la 0,6% față de dolarul american, la 1,2056 unități, cea mai redusă cotație din ultimii doi ani și jumătate, în contextul în care economia britanică s-a contractat pentru prima oară din 2012.

Moneda britanică s-a depreciat și în raport cu euro, față de care a pierdut 0,83% din valoare, până la 1,0765 unități.

Datelor economice dezamăgitoare li s-au alăturat informații din mass-media, potrivit cărora premierul Boris Johnson vrea să organizeze alegeri anticipate după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, programată pentru 31 octombrie, scrie Reuters.

Indicele FTSE 100 de la Londra s-a depreciat cu 0,44%, DAX 30 de la Frankfurt a coborât cu 1,28%, iar CAC 40 de la Paris cu 1,11%.

În rândul acțiunilor care au consemnat pierderi importante, Banco BPM, al treilea mare creditor din Italia, s-a depreciat cu 9,12%, furnizorul italian de servicii poșatele Poste Italiane a suferit un declin de 6,68%, iar titlurile Bank of Ireland Group s-au depreciat cu 5,67%.

De cealaltă parte a Atlanticului, indicii principali ai bursei de pe Wall Street consemnau scăderi de 0,9% până la 1,4% după primele ore de tranzacționare, în condițiile în care președintele SUA, Donald Trump, a indicat că disputele cu China pe marginea tarifelor vamale sunt departe de a fi soluționate.

Trump a declarat că nu este gata să semneze un acord cu Beijingul, precizând că ar putea anula următoarea rundă de negocieri, prevăzută pentru luna septembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
burse europene
actiuni
scaderi
razboi comercial sua-china
alegeri anticipate