Financial Times: Aprecierea dolarului la cel mai înalt nivel din 2002 a dus la pierderi de miliarde pentru companiile americane

Financial Times: Aprecierea dolarului la cel mai înalt nivel din 2002 a dus la pierderi de miliarde pentru companiile americane
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 iun 2022

Aprecierea dolarului la cel mai înalt nivel din 2002 a dus la pierderi de miliarde pentru companiile americane, de la producătorii de detergenți la aplicațiile de întâlniri în acest an, relatează Financial Times.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pe măsură ce creșterea profiturilor începe să încetinească, pentru unele companii impactul suplimentar al monedei mai puternice va însemna diferența între extindere și restrângere pentru restul anului, scrie News.ro.

McDonald’s revine în Rusia. Cu un alt nume și cu un nou patron CITEȘTE ȘI McDonald’s revine în Rusia. Cu un alt nume și cu un nou patron

Indicele Goldman Sachs al companiilor americane cu expunere internațională mare a scăzut de două ori mai mult decât indicele companiilor ale căror operațiuni sunt în mare parte interne, cu aproximativ 15% și, respectiv, 7% în acest an.

Prin comparație, indicele expus la nivel internațional a crescut cu aproximativ 27% anul trecut, față de 30% pentru cel concentrat pe țară.

În 2020 și 2019, indicele internațional a depășit indicele intern.

Efectele valutare, în mare parte atribuite dolarului, ar urma să reducă cu aproximativ 40 de miliarde de dolari profiturile companiilor nord-americane, în prima jumătate a acestui an, potrivit companiei de tehnologie financiară Kyriba.

În prima jumătate a anului trecut impactul valutar a fost de aproximativ 8 miliarde de dolari.

Un dolar puternic afectează veniturile companiilor cu afaceri internaționale mari prin reducerea valorii câștigurilor lor din străinătate și făcând produsele lor mai puțin competitive față de cele ale companiilor locale concurente.

Deși inflația din SUA a accelerat la maxime ale ultimilor 40 de ani, dolarul a atins în acest an cel mai ridicat nivel din 2002, fiind în creștere cu aproximativ 9% în acest an, ca urmare a creșterii ratelor dobânzilor și a performanțelor economice mai bune în SUA decât ale altor state din G10.

O creștere economică mai rapidă în SUA decât în ​​alte părți a însemnat, de asemenea, venituri reduse pentru companiile cu expunere internațională mare.

În această lună, Microsoft a devenit cea mai importantă companie care a învinuit mișcările valutare pentru un avertisment de profit, reducând previziunile privind veniturile cu 460 de milioane de dolari la mai puțin de șase săptămâni după emiterea de previziuni optimiste.

Cazul Microsoft nu este singular. Bret Taylor, co-director general al Salesforce, a declarat luna trecută că efectul negativ al cursului valutar este ”fără precedent” pentru companie, care și-a dublat prognoza de impact valutar pe întregul an la 600 de milioane de dolari.

Retailerul TJX și-a redus estimarea veniturilor cu 700 de milioane de dolari, în timp ce marca de îmbrăcăminte Guess a spus că ”valutele ar fi diferența dintre așteptările noastre actuale de contracție a profitului operațional față de creșterea modestă a profitului operațional”.

Aprecierea dolarului a fost determinată de dobânzile mai mari, precum și de redresarea economică mai rapidă a SUA, după recesiunea de la începutul pandemiei de coronavirus.

Cu toate acestea, ambele fenomene s-ar putea schimba.

Deși Rezerva Federală și-a înăsprit politica monetară mai repede decât multe alte bănci centrale, , acest lucru va începe să se schimbe atunci când Banca Centrală Europeană (BCE) va majora dobânzile în iulie.

Creșterea în SUA începe, de asemenea, să încetinească și va încetini și mai mult pe măsură ce Fed va crește dobânzile.

”Toate acestea sugerează că nu ar trebui să vedem o performanță prea mare în dolar, cu excepția cazului în care există o mișcare mare de refugiu”, a spus Karl Schamotta, strateg șef de piață la Corpoy.

Dolarul crește atunci când SUA depășc alte state dezvoltate și când creșterea încetinește la nivel global, deoarece atrage investitori care caută active sigure. O astfel de mișcare de refugiu este posibilă.

Datele americane de vineri au arătat că prețurile de consum au crescut într-un ritm mai rapid decât era așteptat – 8,6% de la an la an – ceea ce i-a determinat pe investitorii de pe piețele futures să parieze pe o înăsprire monetară extrem de agresivă din partea Rezervei Federale în lunile următoare.

Începând de vineri, investitorii pariază că Fed va crește ratele dobânzilor cu câte jumătate de punct procentual la următoarele patru întâlniri - iunie, iulie, septembrie și noiembrie - înainte de a încetini la o creștere de un sfert de punct în decembrie.

Scopul Fed este de a încetini economia SUA, dar există riscul ca țara să intre în recesiune în urma majorării puternice a dobânzilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
dolar
sua
companii