Fitch confirmă ratingul CEC Bank la 'BB', cu perspectivă stabilă

Fitch confirmă ratingul CEC Bank la 'BB', cu perspectivă stabilă
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 15 feb 2023

Fitch Ratings a confirmat calificativul pentru datoria pe termen lung a CEC Bank la 'BB', cu perspectivă stabilă, citând o bună finanțare și lichiditate pentru banca cu capital de stat, care rămâne, însă, în urma sectorului în ceea ce privește calitatea activelor și profitabilitatea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ratingul de viabilitate (VR) a fost confirmat la 'bb', iar ratingul de sprijin guvernamental, la 'b'.

Calificativele acordate CEC Bank reflectă profilul de afaceri moderat, deși în curs de consolidare, capitalizarea adecvată și profilul rezonabil de finanțare și lichiditate ale băncii, arată Fitch.

SURPRIZĂ - Operatorul centralei Cernavodă a cumpărat peste o treime din ultima emisiune de obligațiuni a CEC Bank CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ - Operatorul centralei Cernavodă a cumpărat peste o treime din ultima emisiune de obligațiuni a CEC Bank

“Acestea compensează calitatea activelor și profitabilitatea, care sunt mai slabe decât cele ale sectorului. Profilul de risc al băncii este proporțional cu modelul său de afaceri relativ simplu, cu standarde de subscriere în linii mari în conformitate cu standardele industriei naționale, dar cu o aprobare a împrumuturilor oarecum descentralizată, împreună cu controale de risc relativ puțin sofisticate”, potrivit agenției de evaluare financiară.

CEC a primit primul său rating internațional de emitent în martie anul trecut, de la Fitch.

Agenția de rating notează că mediul bancar românesc este supus unor presiuni în urcare, generate de încetinirea rapidă a creșterii economice, împreună cu inflația ridicată și înăsprirea politicii monetare.

ULTIMA ORĂ GRAFIC&VIDEO Bursa din Turcia se prăbușește și este închisă, în premieră după 24 ani CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ GRAFIC&VIDEO Bursa din Turcia se prăbușește și este închisă, în premieră după 24 ani

“Cu toate acestea, marjele de dobândă îmbunătățite, șomajul scăzut și subscrierile în general rezonabile ale băncilor ar trebui să limiteze majoritatea acestor riscuri”, potrivit Fitch, care precizează că mediul de operare pentru bănci ar trebui să se mențină în concordanță cu un scor 'bb+', chiar și în cazul unei retrogradări cu o treaptă a ratingului suveran al României, aflat în prezent la 'BBB-', cu perspectivă negativă.

Fitch citează finanțarea solidă și lichiditatea puternică printre argumentele care au stat la baza deciziei de a confirma ratingurile CEC și notează că banca a făcut progrese “substanțiale” în îndeplinirea obiectivului privind cerințele minime de fonduri proprii și pasive eligibile (MREL).

Săptămâna trecută, CEC a atras mai mult de 119 milioane de euro (peste 587 de milioane de lei) printr-un nou plasament internațional de obligațiuni eligibile MREL, ceea ce duce finanțarea totală atrasă de pe piețele de capital prin cele trei tranșe de obligațiuni ce se intenționează a fi eligibile MREL la 1,2 miliarde de lei. Cea mai recentă emisiune, a treia, a fost suprasubscrisă de 1,2 ori.

Calificativele CEC ar fi, probabil, retrogradate dacă rata capitalului propriu de nivel 1 (CET1) scade sub 15% pe o bază susținută și taxele de depreciere cresc într-o măsură care ar eroda semnificativ profitabilitatea operațională a băncii, arată Fitch.

De asemenea, ratingurile ar putea fi retrogradate în cazul în care profilul de risc al băncii se deteriorează din cauza apetitului crescut pentru risc, “în special dacă expansiunea rapidă a activității băncii și creșterea creditării conduce la o slăbire semnificativă a calității activelor sale”.

Fitch consideră că o îmbunătățire a ratingurilor CEC este puțin probabilă pe termen scurt, în absența unei îmbunătățiri a mediului de operare din România.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
fitch ratings
cec bank
rating cec fitch