Sphera – renegocieri la vreme de criză pentru deschiderea noilor restaurante KFC în România

Sphera – renegocieri la vreme de criză pentru deschiderea noilor restaurante KFC în România

Sursa foto: Viorel Dudau / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 23 dec 2020

Compania listată pe bursa din Românnia care deține restaurantele locale KFC a finalizat discuțiile cu francizorul YUM! privind planul de extindere a rețelei. Acesta a fost ajustat și prevede inaugurarea a 10 unități noi până la finalul anului 2021, 4 dintre acestea fiind deja operaționale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Sphera Franchise Group (SFG), compania care operează lanțul de alimentație publică, a fost crunt lovită de restricțiile administrative de pandemie, iar la 9 luni afișa o pierdere de 4,7 milioane lei. Este contextul în care US Food Network SA, filiala grupului care deține drepturile de franciză de a opera restaurante KFC în România, a rediscutat cu francizorul american YUM! planul de extindere pentru anii 2017-2022.

Acesta a fost redimensionat pentru noul context, în care menținerea deschisă a restaurantelor depinde de decizii luate la nivel administrativ. Astfel, dacă inițial planul prevedea deschiderea a 8 restaurante noi în anul 2020 și a altor 9 unități în 2021, acum a fost ajustat pentru inaugurarea a doar 10 amplasamente în intervalul de 2 ani amintit. Cum 4 restaurante au fost deja deschise în anul 2020, pentru anul viitor Sphera anunță investitorii de pe bursă că mai are doar 6 lansări. Ținta pentru anul 2022 rămâne neschimbată și include deschiderea a 9 restaurante noi.

Oferta de răscumpărare a Fondului Proprietatea - suprasubscrisă de peste 8 ori CITEȘTE ȘI Oferta de răscumpărare a Fondului Proprietatea - suprasubscrisă de peste 8 ori

Pe parcursul negocierilor, grupul a reușit să obțină stimulente financiare care să contribuie la procesul de extindere a rețelei KFC din România, dar contractual fiind confidențial, Sphera nu poate dezvălui valoarea totală a stimulentelor negociate.

Nu mai departe de jumătatea lunii trecute, compania care operează lanțul în România a anunțat că a deschis o nouă unitate în incinta gării Tiburtina din Roma pentru divizia sa din Italia.

Conducerea Sphera se află în prezent în renegocieri în ceea ce privește planul de dezvoltare a restaurantelor pentru American Restaurant System SA, operatorul brandurilor Pizza Hut și Pizza Hut Delivery din România. De îndată ce un acord va fi încheiat, compania va informa piața despre noile ținte printr-un raport curent.

Weedmaps, marketplace american pentru vânzători și consumatori de canabis, se listează la bursă. Compania, evaluată la 1,5 miliarde dolari CITEȘTE ȘI Weedmaps, marketplace american pentru vânzători și consumatori de canabis, se listează la bursă. Compania, evaluată la 1,5 miliarde dolari

Sphera Franchise Group (SFG), care mai operează și lanțul Taco Bell, a realizat la 9 luni vânzări din restaurante de 502,44 milioane lei, cu 27,6% mai mici decât cele de 694,32 milioane lei din perioada similară a anului trecut. „T3 2020 a continuat să fie o perioadă provocatoare pentru sectorul HoReCa din întreaga lume, pandemia de COVID-19 afectând în continuare afacerile. În acest context dificil, Sphera Franchise Group și-a continuat strategia de adaptare rapidă la mediul în continuă schimbare pentru a maximiza veniturile”, spunea compania în raportarea trimestrială, unde indica și distribuția pe branduri.

Sphera – renegocieri la vreme de criză pentru deschiderea noilor restaurante KFC în România

La data de 30 septembrie, activele totale erau de 655,06 milioane lei, în creștere cu 5,76% față de cele de 620,23 milioane lei de la 31 decembrie 2019. În același interval, datoriile totale s-au majorat cu 13,3%, la 507,20 milioane lei, de la 447,98 milioane lei.

Sphera Franchise Group, companie care îi are ca acționari majoritari pe oamenii de afaceri Nicolae Badea, Radu Dimofte și Lucian Vlad, a fost adusă la cota Bursei de Valori București în toamna anului 2017, iar la ultimul preț de închidere de 14,50 lei/acțiune, are o capitalizare de piață de 562,59 milioane lei (115,64 milioane euro), la jumătate față de cea din momentul listării.

viewscnt
Afla mai multe despre
sphera franchise group
bvb
bursa
kfc
pizza hut
taco bell
criza
coronavirus