Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, marchează oficial atingerea pragului de 1 trilion de dolari

Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, marchează oficial atingerea pragului de 1 trilion de dolari
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 19 sep 2017

Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, a anunțat oficial că valoarea activelor administrate a atins pragul de 1.000 miliarde de dolari, după ce a înregistrat o creștere “uimitoare” de la începutul anului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"În mai 1996, când au fost transferate primele venituri din petrol, nu cred că se aștepta cineva ca fondul să atingă vreodată 1 trilion de dolari", a spus, marți, Yngve Slyngstad, șeful Norges Bank Investment Management (NBIM), divizia băncii centrale a Norvegiei care se ocupă cu administrarea fondului.

Potrivit calculelor MarketWatch și Reuters, pe baza cotațiilor în timp real furnizate pe site-ul Fondului Global de Pensii Guvernamentale, denumirea oficială a fondului Norvegiei, valoarea activelor a atins pragul de 1 trilion de dolari de două ori în acest an, mai întâi la finele lunii iunie, iar apoi pe 12 septembrie.

Superbet intră mâine la bursă CITEȘTE ȘI Superbet intră mâine la bursă

În jurul orei 15:20 astăzi, valoarea fondului se situa la 1.000,85 miliarde de dolari (7.812 miliarde coroane norvegiene).

Ieftinirea dolarului în raport cu principalele valute rivale și performanțele solide din piețele de capital au contribuit la creșterea rapidă a valorii fondului, exprimată în dolari.

"Valoarea de piață a fondului a avut o creștere uimitoare", a adăugat Slyngstad.

Fondul suveran al Norvegiei a anunțat un câștig câștig record pentru primele șase luni ale anului, de 499 miliarde coroane norvegiene (63,14 miliarde dolari), corespunzător unei rentabilități a investițiilor de 6,5%.

Asociația Brokerilor: Fondurile de pensii de la Pilonul 2 nu iau totdeauna decizii în favoarea contributorilor CITEȘTE ȘI Asociația Brokerilor: Fondurile de pensii de la Pilonul 2 nu iau totdeauna decizii în favoarea contributorilor

Investițiile în acțiunile companiilor au generat un randament de 3,4% în intervalul menționat, în timp ce plasamentele în instrumente cu venit fix și portofoliul imobiliar nelistat au dat randamente de 1,1% și, respectiv 2,1%.

Trond Grande, vicepreședintele NBIM, a avertizat, însă, că este puțin probabil ca astfel de randamente să se repete în viitor, precizând că randamentul record din prima jumătate a anului a fost atins “în principal datorită faptului că fondul a devenit atât de mare”.

Înființat în 1996, fondul suveran al Norvegiei deține participații la aproximativ 8.990 de companii din 77 de țări, acoperind 1,3% din acțiunile companiilor listate pe bursele internaționale. La nivel european, portofoliul fondului include dețineri la 2,3% din totalul companiilor listate.

viewscnt
Afla mai multe despre
norvegia
fond suveran
active
valoare piata