Foști bancheri, trimiși în judecată în Germania pentru delapidarea statului cu peste 7 miliarde de euro

Foști bancheri, trimiși în judecată în Germania pentru delapidarea statului cu peste 7 miliarde de euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 sep 2019

Doi foști bancheri britanici au fost trimiși în judecată în Germania săptămâna aceasta, în primul proces ce vizează un caz de evaziune fiscală de asemenea amploare, ce ar fi privat Trezoreria germană de cel puțin 7 miliarde de euro între 2006 și 2012, scrie publicația eu-ocs.com.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Martin Shields, în vârstă de 41 de ani, și Nicholas Diable, de 38 de ani, au un total de 33 de capete de acuzare pentru evaziunea fiscală a unor venituri ce cumulează peste 447 milioane de euro, pe care aceștia nu le-ar fi declarat către Trezoreria germană, notează publicația European Observatory of Crimes and Security, scrie News.ro.

Cei doi foști angajați ai HypoVereinsbank(HVB), iar ulterior ai Ballance Capital, un fond de investiții cu reprezentanțe la Londra, Insulele Cayman, Gibraltar și Insulele Virgine Britanice, ar putea fi condamnați la până la zece ani de închisoare, dacă Tribunalul din Bonn va dovedi vinovăția lor, potrivit publicației.

Acțiunile celor mai lichizi emitenți de la BVB, incluse într-un nou indice regional listat la Varsovia. Banca Transilvania, Fondul Proprietatea și OMV Petrom în topul ponderilor emitenților români CITEȘTE ȘI Acțiunile celor mai lichizi emitenți de la BVB, incluse într-un nou indice regional listat la Varsovia. Banca Transilvania, Fondul Proprietatea și OMV Petrom în topul ponderilor emitenților români

Frauda consta în cumpărarea și vinderea de acțiuni cu puțin timp înainte de ziua colectării dividendelor, atât de rapid încât administrația financiară nu putea identifica proprietarul real al acestora, conform publicației „The Guardian”.

Această operațiune, ce necesita acordul unora dintre investitori, a permis conspiratorilor să revendice rambursarea unor impozite pe dividende. Această schemă, executată pe cuprinsul Europei, a costat Germania cel puțin 7,2 miliarde de euro, până când o schimbare legislativă din 2012 a făcut acest gen de operațiuni imposibil.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanțe german a declarat presei că administrația „a revendicat deja rambursarea a peste 2,4 miliarde de euro”, după identificarea unei cifre totale de 499 de cazuri suspecte ce implicau 5,5 miliarde de euro, toate efectuate înainte de amendamentul făcut legii.

Mai mult de 100 de oameni au fost învinuiți în legătură cu cazul din Germania, printre care brokeri de acțiuni, bancheri, avocați și consilieri financiari, în timp ce procurori din Cologne, Frankfurt și Munchen continuă investigațiile, potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Între timp, avocatul german Hanno Berger, considerat a fi creierul operațiunii, își așteaptă judecata. Audierile în acest caz vor dura aproximativ 30 de zile, până în ianuarie 2020, fiind audiați reprezentanți ai unei bănci și a patru fonduri de investiții.

viewscnt
Afla mai multe despre
bancheri
germania