GRAFIC Noi prăbușiri pe burse în contextul temerilor cauzate de coronavirus. Moody’s: o pandemie ar arunca economiile în recesiune

GRAFIC Noi prăbușiri pe burse în contextul temerilor cauzate de coronavirus. Moody’s: o pandemie ar arunca economiile în recesiune
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 28 feb 2020

Acțiunile europene s-au depreciat cu peste 4% vineri dimineață, extinzând declinul din această săptămână la aproape 13%, în condițiile în care investitorii își reduc expunerile pe active considerate riscante și caută refugiu în titluri de stat și aur, pe fondul temerilor cauzate de răspândirea rapidă a coronavirusului din China. Analiștii Moody’s avertizează că o eventuală pandemie va declanșa noi crize economice la nivel global în prima jumătate a anului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În jurul prânzului (ora României), indicele paneuropean Stoxx Europe 600 se deprecia cu 4,05%, până la 373,69 puncte, după un declin de 3,75% în sesiunea de joi. Europe 600, dar și principalii indici de referință pe bursa de la New York, au intrat ieri oficial într-o etapă de corecție, definită ca o depreciere la nivelul prețului de cel puțin 10%, dar nu mai mare de 20%, față de cel mai recent maxim.

De la începutul săptămânii, Europe 600 s-a corectat cu 12,7%, cel mai abrupt declin săptămânal începând cu octombrie 2008.

Declinul se reia cu putere la BVB. Indicii pierd peste 3%. Mecanismul de reacție la oscilațiile puternice s-a activat de 12 ori, inclusiv pe acțiunile BRD CITEȘTE ȘI Declinul se reia cu putere la BVB. Indicii pierd peste 3%. Mecanismul de reacție la oscilațiile puternice s-a activat de 12 ori, inclusiv pe acțiunile BRD

Tabloul este de un roșu aprins pe toate marile piețe: -4,36% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -3,82% pentru FTSE 100 de la Londra, -3,71% pentru CAC 40 de la Paris, -3,21% pentru FTSE MIB de la Milano și -3,57% pentru IBEX 35 de la Madrid.

În estul Europei, indicele BET de la BVB se deprecia cu 3,45%, BUX de la Budapesta cu 3,71%, iar WIG 20 de la Varșovia cu 4,23%.

Doar două acțiuni din Stoxx Europe 600 consemnau creșteri la ora menționată – producătorul britanic de motoare pentru avioane Rolls-Royce (+5,76%), care a raportat o pierdere mai mică în 2019 comparativ cu anul anterior, și furnizorul norvegian de consultanță în industria energetică TGS-NOPEC Geophysical, ale cărui titluri se apreciau cu 0,33%.

Companiile aeriene și jucătorii din turism se depreciau cu circa 10%, după ce IAG, compania-mamă a British Airways, a anunțat că nu poate estima un nivel al câștigurilor din acest an, din cauza incertitudinilor cu privire la efectul Covid-19 asupra activității companiei. În plus, operatorul aerian low-cost EasyJet a anunțat că va anula mai multe zboruri, pe fondul cererii scăzute, scrie Bloomberg.

Temerile privind impactul economic al noului coronavirus identificat în China la finele anului trecut (Covid-19) au declanșat un val de vânzări de active riscante în piețe în februarie, care a accelerat în ultimele zile, în condițiile în care rata infecțiilor a crescut în afara Chinei.

Agenția de evaluare financiară Moody’s a avertizat că o eventuală pandemie ar putea arunca economiile din SUA și alte părți ale lumii în recesiune în primul semestru.

Contractele futures indică o nouă zi de corecții și pentru bursa americană, cu deprecieri de 1,75%-2% la nivelul principalilor indici.

Joi, indicele Dow Jones Average Industrial a căzut cu peste 1.000 de puncte (-4,42%) pe fondul știrilor negative legate de coronavirus, cel mai mare declin în puncte din istoria de 100 de ani de când este măsurat. S&P500 a coborât, de asemenea, cu 4,42%, iar Nasdaq Composite cu 4,61%.

GRAFIC Noi prăbușiri pe burse în contextul temerilor cauzate de coronavirus. Moody’s: o pandemie ar arunca economiile în recesiune

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
burse europene
coronavirus
vanzari actiuni
pandemie coronavirus
recesiune
avertizari