ANALIZĂ PROFIT TV Piețele rămân volatile iar investitorii, atenți la știri, își calculează riscurile

ANALIZĂ PROFIT TV Piețele rămân volatile iar investitorii, atenți la știri, își calculează riscurile
Cătălin Chivu
Cătălin Chivu
scris 27 feb 2020

Pe bursele asiatice s-au prelungit pierderile din zilele precedente și ieri dar, atenție, acestea au fost mult mai mici ca în Europa și SUA, căci principalii indici au scăzut mai mult în ultimul an și nu erau la maxime istorice când a început panica cu coronavirusul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Mi-a atras atenția faptul că există griji că focarul de virus ar putea duce la anularea Olimpiadei de vară de la Tokyo, programată să înceapă în iulie. Piața a reacționat imediat și acțiunile grupului Dentsu (-0,65%), o agenție de publicitate care se ocupă de multe aspecte ale Olimpiadei au scăzut pentru a șasea zi consecutiv. Și în China au fost pierderi, dar bursele de aici au scăzut în total sub 2% în aceste 3 zile, deci putem vorbi doar de mici corecții, cu sectorul tehnologic (-6%) dând tonul scăderilor, cu cele energetic (+0,5%) și al utilităților (+0,2%) pe creștere.

Tranzacție surpriză: Grupul G4S, cel mai mare furnizor de produse și servicii de securitate din lume, își vinde operațiunile cu numerar din România. Americanii de la Brink\'s, lideri în transport securizat, intră pe piața locală CITEȘTE ȘI Tranzacție surpriză: Grupul G4S, cel mai mare furnizor de produse și servicii de securitate din lume, își vinde operațiunile cu numerar din România. Americanii de la Brink's, lideri în transport securizat, intră pe piața locală

Până la final bursele europene au recuperat în marea majoritate pierderile suferite la începutul sesiunii, venite pe fondul îngrijorărilor cu privire la focarul de coronavirus, după afirmații ale oficialilor OMS că virusul va provoca probabil o pandemie globală. Italia rămâne principale preocupare, cu peste 400 de cazuri și 12 decese confirmate, însă tot mai multe țări din regiune sunt afectate. Totuși indicele milanez FTSE MIB (+1,44%) a mai recuperat din pierderile de la începutul săptămânii, în timp ce producătorul francez de lactate Danone (+0,53%) și-a revizuit în scădere țintele de vânzări și profit pentru acest an, citând un mediu economic incert, cauzat de epidemia de coronavirus.

La București am consemnat ieri a 5-a zi consecutivă negativă, însă după jumătatea sesiunii s-a observat o revenire suficient de puternică, susținută și de volume pe măsură, cifra de la final, de 18,66 milioane euro, fiind una cu mult peste medie. Topul lichidităii a fost dominat de acțiunile Banca Transilvania (TLV 0,00%), Fondul Proprietatea (FP -0,37%, a anunțat că prelungește perioada de răscumpărare derulată pentru un număr de 200 milioane de titluri, reprezentând 2,62% din capitalul social, la un preț de 1,3900 lei/acțiune, până la data de 13 martie), Romgaz (SNG -0,15%) BRD Groupe Societe Generale (BRD -1,64%), OMV Petrom (SNP -0,51%) și Nuclearelectrica (SNN -1,57%, producătorul de energie electrică nucleară raportând pentru anul trecut un profit net de 540,94 milioane lei, cu 31,74% mai mare ca în 2018).

Închidere mixtă aseară pe Wall Street, cu indicele tehnologic NASDAQ pe verde, după cea mai mare scădere din două zile din august 2015, însă reboundul nu a fost complat pentru DJIA Și S&P500 în contextul creșterii incertitudinii privind economia globală și a focarului de coronavirus. În timp ce, numărul celor infectați pare să fi atins un maxim în China, cifrele din întreaga lume sunt în continuă creștere. Pe plan intern, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a confirmat 60 de cazuri în Statele Unite ale Americii (SUA), majoritatea de la pasageri repatriați de pe vasul de croazieră Diamond Princess care a fost pus în carantină în largul coastei Japoniei. Președintele Donald Trump, care a susținut o conferință de presă, a fost supărat pe afirmațiile oficialilor CDC, care afirmaseră că „nu a fost dacă, ci când” virusul se va extinde în interiorul granițelor SUA.

Pe piața valutară, moneda unică europeană (EUR), dolarul (USD) și francul elvețian (CHF) au fost cele mai puternice ieri, în timp ce la polul opus s-au aflat lira sterlină (GBP) și dolarul australian (AUD). Prețul aurului a revenit un pic din minimele de alaltăieri în timp ce cotațiile petrolului, după a 4-a zi de scădere la rând, au atins valorile din decembrie 2018.

viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa