Guvernatorul Băncii Austriei avertizează asupra riscurilor tranzacției dintre Raiffeisen și Strabag

Guvernatorul Băncii Austriei avertizează asupra riscurilor tranzacției dintre Raiffeisen și Strabag
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 apr 2024

Guvernatorul Băncii Naționale a Austriei, Robert Holzmann, a avertizat că există "un potențial risc" în planul Raiffeisen Bank International (RBI) de a cumpăra o participație în compania austriacă de construcții Strabag cu fonduri blocate în Rusia, și doar Raiffeisen poate decide dacă merită luat un astfel de risc, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Robert Holzmann a declarat într-un interviu acordat Reuters că Banca Națională a Austriei (ONB), care verifică respectarea sancțiunilor financiare, consideră că planificata tranzacție respectă sancțiunile, scrie Agerpres.

Tranzacția prin care Banca Transilvania preia OTP Bank România, pe masa Concurenței CITEȘTE ȘI Tranzacția prin care Banca Transilvania preia OTP Bank România, pe masa Concurenței

"Atât SUA și Europa sau Austria, Banca Națională a Austriei, putem furniza un cec în alb. Nu putem spune: Mergeți înainte, totul este clar. Rămâne un risc potențial", a adăugat el.

Guvernatorul Băncii Naționale a Austriei a refuzat să explice ce înseamnă un risc potențial.

Luna trecută, Reuters a dezvăluit că autoritățile de la Washington fac presiuni asupra Raiffeisen, pentru ca grupul bancar austriac să renunțe la intenția de a prelua o participație în valoare de 1,5 miliarde de euro la grupul de construcții Strabag, de la o companie de construcții controlată de oligarhul rus Oleg Deripaska. Sursele citate de Reuters susțin că în eventualitatea în care Raiffeisen va decide să meargă mai departe și se va dovedi că tranzacția încalcă sancțiunile americane, Washingtonul ar putea impune penalități băncii austriece.

Cel mai mare producător și distribuitor de băuturi spirtoase și vinuri din România își întărește echipa de management CITEȘTE ȘI Cel mai mare producător și distribuitor de băuturi spirtoase și vinuri din România își întărește echipa de management

În replică, banca austriacă a informat tot miercuri că a înștiințat toate autoritățile relevante, inclusiv Trezoreria SUA și Oficiul pentru Controlul Activelor Străine SUA (OFAC), cu privire la detaliile acestei tranzacții. Totodată, Raiffeisen Bank International a dat asigurări că tranzacția respectă sancțiunile occidentale impuse Rusiei.

"Cum riscul există, este decizia Raiffeisen să spună, ținând cont că există un risc potențial, merită să facem asta sau nu?", a spus Holzmann.

Într-un comunicat dat publicității marți, RBI a repetat că planificata tranzacție respectă sancțiunile occidentale impuse Rusiei.A

viewscnt
Afla mai multe despre
strabag
raiffeisen