Impactul rezultat din impozitul pe dividende, microîntreprinderi și TVA apă-calculat de Finanțe la 1,8-2 mld lei

Impactul rezultat din impozitul pe dividende, microîntreprinderi și TVA apă-calculat de Finanțe la 1,8-2 mld lei
scris 23 oct 2015

Impactul bugetar generat de reducerea impozitului pe dividende, modificarea regimului de încadrare și taxare a microîntreprinderilor și diminuarea TVA la apă este estimat pentru anul viitor la 1,85-2 miliarde de lei, fiind luat în calcul la menținerea deficitului bugetar sub 3% din PIB, afirmă ministrul Finanțelor.

Defalcat, impactul generat de reducerea impozitului pe dividende este prognozat la 1,3 - 1,5 miliarde de lei, cel rezultat din schimbarea cadrului legal pentru microîntreprinderi este estimat sub 300 milioane de lei, iar impactul aferent reducerii TVA la apă este așteptat să nu depășească 250 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finanțelor.

Ministrul de resort, Eugen Teodorovici, a arătat că Guvernul se bazează, ca măsură compensatorie, și pe încasările care vor rezulta din facilitatea acordată firmelor și persoanelor fizice care își achită până la finalul lunii martie datoria bugetară principală înregistrată la 30 septembrie, și anume de a nu mai plăti penalitățile de întârziere și aproximativ jumătate din dobândă.

În vara acestui an, ministrul Finanțelor declara că reducerea TVA la apă la 9% va avea un impact bugetar anual de 1,8 miliarde de lei.

Codul Fiscal care va fi aplicat începând cu anul viitor va fi deja modificat de Guvern, prin reducerea TVA la apă și scutirea școlilor de la plata impozitului pe profit, Executivul urmând însă să revină și la decizia de impozitare a microîntreprinderilor cu 1-3%, în funcție de numărul de angajați, și de ridicare a pragului de venituri pentru încadrarea în această categorie la 100.000 de euro, măsuri blocate în Parlament.

Toate aceste decizii vor fi aplicate de anul viitor.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
buget
impact
tedorovici