Începe plasamentul privat pentru obligațiunile emise de Primăria Reșița

Începe plasamentul privat pentru obligațiunile emise de Primăria Reșița

Sursa foto: portalul Primăriei Reșița

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 1 nov 2023

Operațiunea de plasare a unor obligațiuni verzi denominate în euro, emise de Primăria Municipiului Reșița, este demarată astăzi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După emisiunile de început de an ale Primăriei Municipiului București, piața de obligațiuni a Bursei de Valori București se reactivează, o nouă operațiune de piață fiind inițiată astăzi. Primăria Municipiului Reșița vizează vânzarea unor titluri obligatare denominate în euro, în valoare de 17,2 milioane euro.

Fondurile vor fi utilizate pentru a putea acoperi cheltuielile neeligibile și cofinanțările la proiectele derulate cu fonduri europene. Este o premieră când o administrație publică locală a unui municipiu de talie medie emite obligațiuni verzi și apelează la mecanismele pieței de capital pentru finanțarea proiectelor de investiții.

Familia Vuza, care controlează Chimcomplex, cumpără de la Infinity Capital pachetul de 23% din acțiunile Sinterom, unde este acționar majoritar CITEȘTE ȘI Familia Vuza, care controlează Chimcomplex, cumpără de la Infinity Capital pachetul de 23% din acțiunile Sinterom, unde este acționar majoritar

Obligațiunile denominate în euro vor avea o maturitate de 10 ani, cuponul va fi plătit semestrial, iar rata cuponului va fi variabilă, calculată prin indicatorul EURIBOR6M plus o marja curprinsă între 0,5 și 3,5 puncte procentuale, care va fi stabilită în cadrul procesului de book building, care va fi asociat plasamentului privat intermediat de BRK Financial Group.

Obligațiunile vor avea o granularitate similară cu cea a titlurilor de stat tranzacționate la BVB (valoarea nominală a unei obligatiuni va fi de 100 de euro), iar principalul va fi rambursat în 5 tranșe anuale, în perioada 2029-2033. Obligațiunile vor fi listate la Bursa de Valori București, segmentul principal. Emitentul va avea atașată opțiunea de răscumparare anticipată în anul 2029.

FOTO Un amfiteatru din ASE poartă numele Bursei de Valori București. Reprezentanți ai studenților s-au angajat pentru colegii lor că aceștia nu vor mâzgâli băncile nou-nouțe CITEȘTE ȘI FOTO Un amfiteatru din ASE poartă numele Bursei de Valori București. Reprezentanți ai studenților s-au angajat pentru colegii lor că aceștia nu vor mâzgâli băncile nou-nouțe

„Vrem să vedem o activitate mai intensă din partea municipalităților; sunt foarte mulți bani disponibili pentru municipalități”, a declarat pentru Profit.ro Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori București  „Numai fondurile de pensii au limită de 30% din activul lor să investească în municipalități locale, limită care nu este utilizată aproape deloc.”

Fondurile obținute prin emisiunea de obligațiuni vor fi utilizate pentru cofinanțarea proiectului de reintroducere a tramvaiului electric în Reșița, respectiv înnoirea parcului de material rulant al operatorului de transport (13 tramvaie și 10 autobuze electrice) și amenajarea infrastructurii de transport în Municipiul Reșița.

Conform agenției de rating Fitch, Municipiul Reșița are scorul BBB- cu perspectivă stabilă, iar conform evaluării efectuate de Morningstar Sustainalytics, această emisiune de obligațiuni îndeplinește cele 4 componente de bază ale principiilor Green Bond (Utilizarea fondurilor, Procesul de Evaluare și Selecție a proiectelor, Gestionarea încasărilor ți Cadrul de Raportare).

Secțiune realizată în parteneriat cu ING

Să ai un business de succes înseamnă, printre altele, să-ți alegi un partener de drum care te înțelege și te însoțește cu soluții potrivite pentru fiecare etapă de dezvoltare.

ING îți susține afacerea cu soluții variate: de la informații despre cum accesezi fonduri europene, la consultanță de business și produse bancare. Asta înseamnă banking și mai și de la ING.

viewscnt
Afla mai multe despre
resita
obligatiuni munciipale
brk financial
fitch
morningstar