Emisiunea de obligațiuni municipale a Primăriei Capitalei – al 3-lea instrument financiar din topul volumelor de la BVB

Emisiunea de obligațiuni municipale a Primăriei Capitalei – al 3-lea instrument financiar din topul volumelor de la BVB
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 25 apr 2023

După o secvență de sesiuni cu lichiditate foarte slabă, rulajele de pe bursa românească au crescut ușor, inclusiv printr-un aport de pe segmentul de obligațiuni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Bursele lumii au fost pe ușoară tendință de vânzare pe parcursul întregii zile, însă aceasta nu s-a răsfrânt nefavorabil la BVB. Investitorii au găsit resurse să se activeze la cumpărare și au ridicat volumele. Tranzacțiile pe piața de acțiuni au fost de 45,57 milioane lei (9,23 milioane euro), nu cu mult peste media ultimilor ani, dar semnificativ peste cele mai multe ședințe din 2023.

Interesul a fost capacitat de emitenții de primă mărime. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au pierdut 0,10%, până la prețul de 19,50 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 11,96 milioane lei, și titlurile OMV Petrom (SNP) au crescut cu 0,81%, până la prețul de 0,4990 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 8,82 milioane lei.

Emisiunile-record, cu valoare de 3 miliarde lei, din programul Fidelis sunt pe bursă la prețuri superioare celor de subscriere. Intrare în forță a emisiunilor din ediția cu cel mai mare succes din program CITEȘTE ȘI Emisiunile-record, cu valoare de 3 miliarde lei, din programul Fidelis sunt pe bursă la prețuri superioare celor de subscriere. Intrare în forță a emisiunilor din ediția cu cel mai mare succes din program

Atenția investitorilor s-a îndreptat și către titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), care au adunat volume echivalente cu 5,44 milioane lei în piața reglementată, unde cotația a coborât cu 0,47%, până la prețul de 12,80 lei/acțiune. Pe același emitent s-a înregistrat și singurul transfer special din piața deal, cu o valoare de 1,28 milioane lei.

Dincolo de ezitarea pe titlurile cu profil financiar, unde și titlurile Fondul Proprietatea (FP) au staționat la prețul de 2,0950 lei/acțiune, pe o activitate de 4,30 milioane lei, piața în ansamblul ei a avut o zi „verde”, așa cum se vede și pe tabloul indicilor:  +0,12% pentru indicele compozit BET-XT, +0,44% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 51.037,78  de puncte, +0,21% pentru indicele energetic  BET-NG și +0,10% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 12.450,96 de puncte este pe o reacție pozitivă, după testarea mediei mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21), așa cum se vede pe graficul atașat.

Emisiunea de obligațiuni municipale a Primăriei Capitalei – al 3-lea instrument financiar din topul volumelor de la BVB

În prima ședință după ce a anunțat rostogolirea datoriilor prin semnarea unui contract de împrumut senior și a mai multor facilități de credit, titlurile Digi Communications (DIGI) au avansat cu 0,56%, până la prețul de 36,00 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,85 milioane lei.

În piața de acțiuni, reperul unor schimburi de 1 milion de lei a mai fost depșit de alte 4 simboluri, toate cu închideri divergente: +0,15%, până la prețul de 333,00 lei/acțiune, pentru titlurile Transgaz (TGN), -2,26%, până la prețul de 13,00 lei/acțiune, pentru titlurile Transport Trade Services (TTS), +0,67%, până la prețul de 9,06 lei/acțiune, pentru titlurile Electrica (EL), și staționare la prețul de 45,95 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN).

Interesant este că la lichiditatea generală a pieței o contribuție impoortantă au avut-o din segmentul instzrumentelor cu venit fix, obligațiunile municipale emise de Primăria Municipiului București scadente în anul 2028 (PMB28).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
nuclearelectrica
obligatiuni