Indicii – în neclintire la BVB. Volumele urcă substanțial

Indicii – în neclintire la BVB. Volumele urcă substanțial

Sursa foto: Bram Janssens | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 15 nov 2023

După o etapă cu lichiditate slabă în piața reglementată, am consemnat o ședință cu activitate sporită și interes bine distribuit pe mai mulți emitenți.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Profit.ro organizează pe 27 noiembrie, cu transmisiune în direct inclusiv la PROFIT NEWS TV, cea de-a șasea ediție a Profit Financial.forum, cu lideri ai piețelor financiare și autorităților din domeniu, respectiv din conducerea Băncii Centrale, Guvernului, Ministerului de Finanțe, Autorității de Supraveghere Financiară, ca și cu manageri de top din bănci comerciale, companii din piața de capital, asigurări și administratori de fonduri

Evenimentul va fi organizat cu sprijinul Alpha Bank, Banca Transilvania, CITR, Nordis Group, Philip Morris România, UniCredit Bank - DETALII AICI

Bursele dezvoltate au consolidat câștigurile de după publicarea de marți a datelor privind inflația și chiar a păstrat tendința de apreciere pe mai mulți indici. Este peisajul în care, totuși, investitorii de la BVB au fost ezitanți să împingă mai sus piața, care deja este în zona maximelor istorice.

Indicele compozit BET-XT a pierdut 0,04% și indicele reprezentativ BET s-a retras cu un nesemnificativ 0,09%, până la nivelul de 14.651,26 de puncte care este a 2-a valoare din istoria sa ca vine încă din ultimul deceniu al secolului trecut.

Indicii – în neclintire la BVB. Volumele urcă substanțial

Totuși, sentimentul pozitiv la nivel extern a încurajat activitatea care în piața de acțiuni s-a ridicat la 127,44 milioane lei (25,64 milioane euro), inclusiv prin aportul ofertei publice de preluare derulată de Infinity Capital Investments (SIF5) la Electromagnetica (ELMA), procesată de sistemul pieței și care, la prețul de 0,1810 lei/acțiune, a fost a avut o valoare de 34,70 milioane lei.

În cadrul operațiunii au fost plasate 34 ordine de vânzare pentru un număr de 191,73 milioane acțiuni, reprezentând 28,36% din capitalul social al emitentului și 45,08% din pachetul de 425,31 milioane de titluri pentru care fosta SIF Oltenia își exprimase opțiunea de cumpărare.

Alro raportează pierderi de aproape 400 milioane lei, în contextul scăderii cotațiilor internaționale ale aluminiului și al costurilor mari la energie CITEȘTE ȘI Alro raportează pierderi de aproape 400 milioane lei, în contextul scăderii cotațiilor internaționale ale aluminiului și al costurilor mari la energie

În piața reglementată, cele mai mari tranzacții, de 22,31 milioane lei, au fost pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au crescut cu 1,70%, până la prețul de 47,80 lei/acțiune, în ziua în care compania a anunțat o scădere doar marginală a profitului net la 9 luni, dar și în contextul în care o AGA de luna viitoare ar urma să se pronunțe asupra unei decizii de majorare a capitalului social cu aproape 3,5 miliarde lei, prin încorporarea rezervelor. Acționarii urmând să primească 9 titluri gratuite la fiecare acțiune deținută, cu data plății 30 mai 2024.

Următoarele 2 locuri în clasamentul lichdității au fost ocupate tot de acțiuni de pe segmentul energetic al cărui indice sectorial BET-NG a coborât cu 0,19%. Astfel, titlurile Hidroelectrica (H2O) au avansat cu 0,34%, până la prețul de 119,50 lei/acțiune, pe transferuri de 14,72 milioane lei, după ce compania a raportat un profit istoric, și titlurile OMV Petrom (SNP) au suferit o corecție de 1,17%, până la prețul de 0,5470 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi însumând 13,89 miliane lei.

Deși obține venituri în creștere, profitabilitatea SIPEX Company scade drastic CITEȘTE ȘI Deși obține venituri în creștere, profitabilitatea SIPEX Company scade drastic

Interes a existat și pentru acțiunile bancare: +0,35%, până la prețul de 22,90 lei/acțiune, pentru titlurile Băncii Transilvania (TLV), ce au întrunit cel de-al 4-lea rulaj al pieței, de 8,99 milioane lei, și -0,11%, până la prețul de 17,58 lei/acțiune, pentru titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) care au adunat volume echivalente cu 8,41 milioane lei.

Tot în sectorul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au depreciat cu 0,74%, până la prețul de 0,5380 lei/acțiune, pe tranzacții de 4,05 milioane lei, însă nu au avut forța de a trage în jos indicele BET-FI al fondurilor de investiții alternative. Simptomatic pentru neclintirea pieței, acesta a staționat la nivelul de 58.792,95 de puncte.

Compa Sibiu vizează o valorificare mai bună a activelor imobiliare CITEȘTE ȘI Compa Sibiu vizează o valorificare mai bună a activelor imobiliare

Pe o activitate de 3,19 milioane lei, titlurile Transgaz (TGN) au alunecat cu 1,16% sub referință, până la prețul de 18,68 lei/acțiune, reacție, totuși, reacție atenuată la raportarea financiară trimestrială care a indicat o prăbușire cu 86% a prfotului net la 9 luni, la 37,5 milioane lei, de la 273,5 milioane lei în intervalul corespondent din 2022.

Tot în neclintire au fost și acțiunile altor 2 companii care au avut raportarea în ziua precendentă: +0,99%, până la prețul de 40,70 lei/acțiune, pentru titlurile Digi Communications (DIGI), care au adunat tranzacții de 3,02 milioane lei, și staționare la prețul de 0,9800 lei/acțiune, pentru titlurile One United Properties (ONE) care au însumat transferuri de 1,44 milioane lei.

În rest, reperul unor schimburi de 1 milion de lei a mai fost depășit de unitățile fondului de tip ETF care replică indicele BET (TVBETETF) și de 2 acțiuni de pe segmentul energetic, ambele cu închideri „pe roșu”: -2,45%, până la prețul de 9,55 lei/acțiune, pentru titlurile Electrica (EL) și -0,21%, până la prețul de 47,65 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica