Inflația din zona euro a încetinit semnificativ în martie, la 6,9%

Inflația din zona euro a încetinit semnificativ în martie, la 6,9%
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 apr 2023

Atenuarea costurilor cu energia a frânat dinamica prețurilor din țările care au în circulație moneda euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Inflația din zona euro a încetinit semnificativ în martie, de la 8,5% la 6,9%, deoarece prețurile energiei au continuat să scadă, potrivit datelor preliminare publicate vineri de biroul european de statistică Eurostat, transmite CNBC, plreuată de News.ro.

Principalul motiv pentru această scădere cu 1,6 puncte procentuale a fost scăderea costurilor energiei. Cu toate acestea, există alte componente ale coșului de inflație care rămân încăpățânat de ridicate. Prețurile alimentelor au contribuit cel mai mult la inflația generală din martie.

TTS distribuie sub formă de dividende o cincime din profitul-record potențat de transportul cerealelor ucrainiene CITEȘTE ȘI TTS distribuie sub formă de dividende o cincime din profitul-record potențat de transportul cerealelor ucrainiene

Inflația de bază, care exclude prețurile volatile la energie, alimente, alcool și tutun, a urcat ușor față de luna precedentă. A atins un record istoric de 5,7% în martie, de la 5,6% în februarie. Aceste cifre nu oferă dovezi suficient de puternice că Banca Centrală Europeană ar putea lua în considerare întreruperea ciclului său de majorare a dobânzilor, care a început în iulie.

”Decidenții BCE nu vor afla prea multe despre încetinirea inflației generale în martie și vor fi mai îngrijorați că inflația de bază a atins un nou record”, a declarat Jack Allen-Reynolds, economist șef adjunct al zonei euro la Capital Economics, într-o notă vineri. El a adăugat că este probabil că BCE va continua să majoreze dobânzile, în ciuda încetinirii inflației general.

viewscnt
Afla mai multe despre
euro
inflatie
ue