Investitorii au retras sume record din fondurile de obligațiuni în această săptămână

Investitorii au retras sume record din fondurile de obligațiuni în această săptămână
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 22 mar 2020

Fondurile și ETF-urile (Exchange Traded Fund) axate pe obligațiuni au înregistrat ieșiri record de 108 miliarde de dolari în săptămâna încheiată joi, de aproape patru ori peste valoarea record precedentă. În același timp, investitorii “au vărsat” peste 90 miliarde de dolari în fonduri de piață monetară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Retragerile-record de pe piețele de obligațiuni indică, cel mai probabil, că managerii de bani vând active ilichide, precum datorii corporative, pentru a face față fluxurilor, scrie MarketWatch.

“Încercând să lichideze active fără să închidă pozițiile cu pierderi mari, investitorii s-au retras de pe fondurile de obligațiuni la scară epică”, spune Cameron Brandt, director de cercetare la EPFR Global, cel mai mare furnizor de date privind fluxurile de fonduri și alocarea activelor.

ULTIMA ORĂ BNR ședință de urgență - reduce rata dobânzii de politică monetară și va cumpăra titluri de stat în lei de pe piața secundară. Relaxare cantitativă în premieră CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ BNR ședință de urgență - reduce rata dobânzii de politică monetară și va cumpăra titluri de stat în lei de pe piața secundară. Relaxare cantitativă în premieră

Investitorii au retras sume în numerar fără precedent din fondurile cu plasamente în obligațiuni de tip investment-grade, de pe piața emergentă, municipale, garantate cu ipotecă, protejate împotriva efectelor inflației și cele guvernamentale pe termen lung, potrivit EPFR.

Defalcat, fondurile axate pe obligațiuni corporative de tip investment-grade, cu un risc scăzut de default și foarte lichide, au înregistrat cele mai mari ieșiri în săptămâna analizată, în sumă de 55 miliarde de dolari.

Acesta ar putea fi și motivul pentru care titlurile de stat americane s-au aflat sub presiune în ultimele ședințe de tranzacționare, în pofida prăbușirii prețului acțiunilor. Randamentul obligațiunilor SUA pe 10 ani a crescut până la 1,27% joi, înainte să revină sub 1% astăzi.

Fondurile de piață monetară, care investesc preponderent în titluri de valoare și creanțe bancare pe termen scurt, au fost printre puținele care au înregistrat intrări de capital în ultima săptămână. În total, investitorii au pompat peste 90 miliarde de dolari în acest tip de fonduri.

Investitorii sunt îngrijorați că managerii de bani vor fi nevoiți să vândă, după ce termină cu activele lichide, active ilichide, la costuri ridicate de tranzacționare. Potrivit MSCI, costul cumpărării și vânzării de obligațiuni corporative de tip “junk” (clasificate sub investment-grade) a crescut cu aproape 160 de puncte de bază și a depășit valoarea înregistrată la finele anului 2018, când piețele au experimentat un val de vânzări de datorie junk.

Cu alte cuvinte, un investitor care vrea să vândă obligațiuni junk în valoare de 10 milioane de dolari trebuie să plătească circa 160.000 de dolari pentru a finaliza tranzacția.                           

viewscnt
Afla mai multe despre
fonduri obligatiuni
retrageri numerar
retrageri record
iesiri record
fonduri piata monetara