Lazea, BNR: Pentru România, alternativa la zona euro este ramânerea la periferia UE, cu riscul unei expulzări

Lazea, BNR: Pentru România, alternativa la zona euro este ramânerea la periferia UE, cu riscul unei expulzări
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 apr 2017

România nu are o alternativă reală la intrarea în zonei euro, existând riscul de a rămâne la periferia Uniunii Europene și chiar de a fi expulzată, în condițiile în care țara trebuie să facă pași importanți pentru a îndeplini mai multe criterii de integrare în zona euro, a declarat vineri economistul-șef al Băncii Naționale a României (BNR), Valentin Lazea, în cadrul sesiunii științifice „România în Uniunea Europeană” organizată de Academia Română.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”România are alternative reale la zona euro? Nu. Putem să rămânem cum suntem acum, la periferia UE. Există riscul de a fi expulzați”, a declarat Lazea.

Economistul-șef al BNR consideră că există diferențe importante între modelele de creștere economic între statele din zona Balcanilor, din care face parte și România, și țările din vestul Europei, scrie News.ro.

”În zona Balcani, creșterea economică se bazează, de regulă, pe stimulente fiscale. In statele din Occident, aceasta se bazează pe productivitate”, a declarat Lazea.

Dăianu, BNR: Economia României trebuie să crească cu 5% pe an timp de 18 ani ca să ajungă la media zonei euro CITEȘTE ȘI Dăianu, BNR: Economia României trebuie să crească cu 5% pe an timp de 18 ani ca să ajungă la media zonei euro

El a atras atenția asupra mai multor criterii care îndeplinite de România pentru a se integra în zona euro, legate de convergența nominală, creșterea eficienței energetice, dezvoltarea agriculturii și convergența culturală.

Totodată, Lazea a avertizat asupra riscului de scădere bruscă după intrarea în zona euro, dacă în procesul de aderare nu sunt luate măsuri de dezvoltare sustenabile pe termen lung.

viewscnt
Afla mai multe despre
lazea
bnr
zona euro