Liderii UE vor sprijini o politică fiscală mai strictă pentru zona euro în 2025

Liderii UE vor sprijini o politică fiscală mai strictă pentru zona euro în 2025
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 mar 2024

Liderii Uniunii Europene își vor exprima vineri sprijinul pentru o politică fiscală ușor mai strictă în zona euro în 2025, în ideea de a ajuta la reducerea inflației și la stabilizarea finanțelor publice, după excesul de cheltuieli din timpul pandemiei și crizei energetice, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Sprijinul liderilor UE vine după ce miniștrii de Finanțe din cele 20 de state din zona euro au convenit, la data de 11 martie, ca în recomandările lor de politică fiscală pentru 2025 să țină cont de noi reguli fiscale, care oferă mai mult timp pentru reducerea datoriilor, atâta timp cât sunt menținute investițiile, scrie Agerpres.

FOTO VW a prezentat noul ID.Buzz GTX CITEȘTE ȘI FOTO VW a prezentat noul ID.Buzz GTX

"Consiliul European sprijină recomandările de politică economică pentru zona euro", se precizează în comunicatul ce urmează să fie publicat la finalul summitului liderilor UE.

Recomandările sprijinite de liderii UE susțin că noile reguli fiscale vor necesita o poziție fiscală ușor mai strictă în zona euro, în 2025.

"Aceasta ar fi adecvată având în vedere perspectivele macroeconomice actuale, privind nevoia de a continua sustenabilitatea fiscală și să fie sprijinit procesul dezinflaționist, chiar dacă în același timp politicile ar trebui să rămână flexibile având în vedere incertitudinea persistentă", se mai arată în recomandările susținute de liderii UE.

Comisia Europeană prognozează că deficitul bugetar agregat al zonei euro va scădea până la 2,8% din PIB în 2024, de la 3,2% din PIB în 2023, pentru ca în 2025 să se reducă doar ușor până la 2,7% din PIB. Asta ar urma să ajute la diminuarea inflației de la 5,4% în 2023, până la 2,3% din PIB în 2024 și apoi la 2% în 2025, pentru ca în 2026 să ajung la 1,9%, potrivit prognozelor Băncii Centrale Europene.

De asemenea, liderii UE ar urma să își exprime sprijinul pentru un plan convenit de miniștrii europeni de Finanțe cu privire la cum ar putea fi atras capital privat în Europa pentru a finanța tranziția costisitoare a continentului la o economie mai verde și mai digitală, în timp ce concurează cu China și cu SUA pentru tehnologii de vârf și materii prime.

Planul vizează crearea unei Uniuni a piețelor de capital din cele 27 de țări care formează UE, prin reducerea barierelor pentru investiții private peste graniță, o sarcină pentru următorul Parlament European și următoarea Comisie Europeană.

viewscnt
Afla mai multe despre
zona euro
ue