Lira libaneză atinge, pe piața neagră, un nou minim față de dolar, după închiderea băncilor

Lira libaneză atinge, pe piața neagră, un nou minim față de dolar, după închiderea băncilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 sep 2022

Lira libaneză s-a depreciat la cel mai mic nivel față de dolarul american - pe piața neagră -, o depreciere care coincide cu închiderea băncilor, după o multiplicare, în ultimele zile, a clienților nemulțumiți care iau ostatici în bănci, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit unor site-uri care monitorizează cursul de schimb, un dolar valora luni 38.500 de lire libaneze, scrie News.ro.

Uber crede că a fost victima Lapsus$ CITEȘTE ȘI Uber crede că a fost victima Lapsus$

Începând din 2019, Libanul se află într-o criză socio-economică fără precedent, din cauza corupției și nepăsării clasei conducătoare, neschimbatp de zeci de ani.

Moneda locală, al cărei nivel a fost stabilit în 1997 la 1.500 de lire dolarul, s-a depreciat cu 95% în doi ani.

De la sfârșitul lui 2019, băncile impun restricții fără precedent prin care îi împioedică pe cei care au economisit să-și retragă banii, mai ales în devize străine.

Clienți care nu au putut retrage bani, au luat ostatici pentru a-și cere economiile. Mai mulți au făcut acest lucru în aceeași zi, săptămâna trecută.

Asociația Băncilor din Liban a dispus să fie închise toate sucursalele, timp de trei zile, începând de luni.

Patru din cinci libanezi trăiesc în prezent sub pragul sărăciei, potrivit ONU, o pauperizare accelerată de un nivel al inflației cu trei cifre.

Prețul carburanților și mai multor produse de primă necesitate - care nu mai sunt subvenționate de către autorități - cresc în mod neîncetat.

În pofida declinului social și economic din Liban, clasa de la conducere a continuat să blocheze reforme de care donatori internțaionali și-au condiționat ajutorul.

O delegația a Fondului Monetar Internațional (FMI) era așteptată luni în Liban, în urma unui acord preliminar ce prevede un ajutor în valoare de trei miliarde de dolari, eșalonat pe o perioadă de patru ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira libaneză
dolar