Lira sterlină a coborât la minimul ultimilor trei ani față de euro

Lira sterlină a coborât la minimul ultimilor trei ani față de euro
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 15 aug 2016

Lira sterlină a coborât luni la minimul ultimilor trei ani față de euro, în condițiile în care decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană continuă să afecteze cursul de schimb, iar Banca Angliei ar putea adopta noi măsuri de relaxare monetară pentru a susține economia britanică, afectată de Brexit, informează Financial Times.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
Totodată, evoluția este influențată de faptul că Brexitul nu a avut, cel puțin deocamdată, un impact negativ major asupra economiei zonei euro, ceea ce face ca moneda unică europeană să aibă o tendință de apreciere față de lira sterlină.

În jurul orei 17:00, lira era în scădere cu 0,6%, la 1,1504 euro după ce, anterior, a coborât până la 1,1499 euro pe unitate. Moneda britanică nu a mai coborât sub pragul de 1,15 euro din august 2013.

În raport cu moneda americană, lira era în coborâre cu 0,36%, la 1,2874 dolari. Pe parcursul ședinței, lira sterlină a atins un minim de 1,2867 dolari. Votul britanicilor în favoarea desprinderii de Uniunea Europeană a împins lira la minimul ultimilor 31 de ani imediat după referendumul legat de Brexit din 23 iunie. De atunci, lira a stability noi minime ale ultimelor peste trei decenii în raport cu dolarul.

Presa britanică: Brexit-ul nu va avea loc mai devreme de 2019 CITEȘTE ȘI Presa britanică: Brexit-ul nu va avea loc mai devreme de 2019

Săptămâna trecută, Ian McCafferty, membru în conducerea executivă a Băncii Angliei, a afirmat, într-un editorial pentru The Times, că banca centrală britanică ar putea reduce și mai mult dobânda cheie, până aproape de 0%, accelerând, în același timp, programul de relaxare cantitativă.

Luna aceasta, Banca Angliei a redus rata dobânzii de politică monetară pentru prima oară în ultimii șapte ani, în linie cu așteptările analiștilor, și a anunțat un pachet de măsuri pentru stimularea economiei locale, care dă semne de încetinire după votul pro-Brexit de la referendumul din iunie.

Banca centrală a tăiat dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, la un nou minim record, de 0,25%. Totodată, instituția a extins programul lunar de achiziții de obligațiuni guvernamentale, de la 375 miliarde de lire sterline la 435 miliarde de lire, și a anunțat lansarea unui program pentru cumpărarea de obligațiuni corporative în valoare de până la 10 miliarde de lire, precum și introducerea unei noi facilități de creditare la termen pentru băncile comerciale.

La acel moment, guvernatorul băncii Mark Carney a atras atenția că noi măsuri de stimulare ar putea fi adoptate.

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit
lira
lira sterlina
euro
curs
ue
marea britanie
banca angliei