Lira sterlină a reluat declinul după ce ministrul britanic de Externe a anticipat începerea procedurilor de Brexit în prima parte a anului viitor

Lira sterlină a reluat declinul după ce ministrul britanic de Externe a anticipat începerea procedurilor de Brexit în prima parte a anului viitor
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 23 sep 2016

Lira sterlină înregistrează scăderi semnificative vineri, după două ședințe de avans, în urma declarațiilor ministrului britanic de Externe, Boris Johnson, care a afirmat că anticipează începerea procedurilor pentru desprinderea Marii Britanii de Uniunea Europeană în prima parte a anului viitor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În jurul orei 18:30, ora României, lira sterlină era în scădere cu 0,9% față de moneda americană, la 1,2961 de dolari, după ce a pierdut până la 1,2% pe parcursul ședinței, atingând un nivel minim de 1,2915 dolari.

Față de moneda unică europeană, lira era în coborâre cu 1%, la 1,1551 euro, după ce a scăzut, pe parcursul zilei, până la 1,1528 euro.

Moneda britanică a pierdut aproape 15% față de euro și circa 12% față de dolar pe fondul deciziei de a ieși din Uniunea Europeană, în urma referendumului din 23 iunie.

Potrivit lui Boris Johnson, fost primar al Londrei și unul dintre liderii taberei care a susținut ieșirea din UE, Marea Britanie ar putea invoca articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care se referă la dreptul oricărui stat membru de a se retrage din blocul comunitar,  la începutul anului 2017 și părăsi Uniunea Europeană până la finele anului 2018.

Fostul trader al Societe Generale, Jerome Kerviel, trebuie să plăteacă băncii 1 milion euro pentru pagube de 5 miliarde CITEȘTE ȘI Fostul trader al Societe Generale, Jerome Kerviel, trebuie să plăteacă băncii 1 milion euro pentru pagube de 5 miliarde

"Vom beneficia de oportunități incredile în privința comerțului liber cu prietenii noștri din Uniunea Europeană. Britanicii nu sunt doar principalii cumpărători de vehicule germane, ci și beau mai mult vin italian decât oricine, statele nu vor risca să piardă aceste lucruri", a afirmat Boris Johnson, citat de The Independent.

Declarațiile lui Johnson vin după ce președintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat recent că premierul britanic, Theresa May, i-a comunicat că intenționează să înceapă procedurile pentru Brexit în ianuarie sau febraurie 2017. Totuși, May a negat aceste afirmații.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira sterlina
johnson
boris johnson
dolar
euro