Lira sterlină este în scădere după ce Marea Britanie a amenințat că ar putea părăsi negocierile cu UE legate de Brexit

Lira sterlină este în scădere după ce Marea Britanie a amenințat că ar putea părăsi negocierile cu UE legate de Brexit
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 22 mai 2017

Lira sterlină scade luni, pe fondul tensiunilor legate de Brexit, cât și din cauza unui sondaj realizat de YouGov, potrivit căruia popularitatea Partidului Conservator, condus de Theresa May, este în scădere, informează Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Lira sterlină este în scădere cu circa 0,5% față de euro, tranzacționându-se pentru 1,1572 euro pe unitate. Față de dolar, moneda britanică este în scădere cu 0,1%, tranzacționându-se ușor sub pragul de 1,3 dolari.

Marea Britanie a amenințat că ar putea părăsi negocierile cu UE dacă blocul comunitar nu renunță la “taxa de divorț” exagerată.

Într-un interviu publicat în Sunday Times, ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a afirmat că negocierile se vor transforma în haos în cazul în care UE nu renunță la pretențiile financiare. Potrivit acestuia, chiar și un acord de 1 miliard de lire sterline ar reprezenta “foarte mulți bani”.

O bancă din Germania a transferat din greșeală 5 miliarde de euro către alte bănci. În 2008, transfera bani către Lehman Brothers chiar când cerea falimentul CITEȘTE ȘI O bancă din Germania a transferat din greșeală 5 miliarde de euro către alte bănci. În 2008, transfera bani către Lehman Brothers chiar când cerea falimentul

Potrivit președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, Marea Britanie va trebui să plătească circa 50 de miliarde de lire sterline din cauza Brexit, în timp ce alte voci susțin că suma ar putea varia într 5 miliarde de lire și 100 de miliarde de lire sterline.

“Sondajele de opinie arată o reducere abruptă a avansului Partidului Conservator în preferințele alegătorilor, în timp ce amenințările privind retragerea Marii Britanii de la masa negocierilor, în cazul în care costul Brexit este prea mare, nu aduc optimism în ceea ce privește dezbaterile cu UE care încep imediat după alegerile din 8 iunie , spune Kit Juckes, analist la Societe Generale.

Potrivit celui mai recent sondaj de opinie realizat de YouGov , ecartul dintre Partidul Conservator și Partidul Laburist s-a redus la 9 puncte procentuale, cea mai mică diferență consemnată până acum.

Eurostat: Peste 2,5 milioane de români sunt rezidenți legali în alte state din UE, cei mai mulți în Italia și Spania CITEȘTE ȘI Eurostat: Peste 2,5 milioane de români sunt rezidenți legali în alte state din UE, cei mai mulți în Italia și Spania

Șeful echipei de negociere a UE, Michel Barnier, vrea ca negocierile pentru Brexit să înceapă pe 19 iunie, la 11 zile după alegerile legislative din Marea Britanie.

Alegerile legislative anticipate din Marea Britanie au fost cerute în aprilie de premierul Theresa May.

Ultimele alegeri generale în Marea Britanie au avut loc în 2015, fiind câștigate de Partidul Conservator. May a devenit premier anul trecut după demisia lui liderului Partidului Conservator, David Cameron, în urma referendumului legat de retragerea Marii Britanii din UE, la care alegătorii au decis desprinderea de blocul comunitar.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira
dolar
euro
may
alegeri
sondaj
brexit
ue
negocieri