Lira sterlină, la minimul ultimelor 15 luni față de euro

Lira sterlină, la minimul ultimelor 15 luni față de euro
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 24 mar 2016

Lira sterlină a coborât joi la cel mai redus nivel față de euro din decembrie 2014, pe fondul îngrijorărilor investitorilor legate de posibila ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE), alimentate și de atentatele teroriste de la Bruxelles, transmite MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În prima parte a ședinței de tranzacționare, lira s-a depreciat până la 1,258 euro pe unitate, cel mai redus nivel atins din 17 decembrie 2014.

Moneda britanică a recuperat, ulterior, o parte din declin. În jurul orei 15:30, lira era în urcare cu 0,2% față de moneda europeană, la 1,267 euro pe unitate. Față de moneda americană, lira sterlină  era în creștere cu 0,1%, la 1,412 dolari pe unitate, peste nivelul din 24 februarie când comentariile lui Boris Johnson, primarul Londrei și un important membru al Partidului Conservator, privind susținerea Brexit-ului, au împins lira la minimul ultimlor aproape șapte ani, de 1,388 dolari/unitate.

Boris Johnson, primarul Londrei: Industria financiară londoneză ar înflori după Brexit CITEȘTE ȘI Boris Johnson, primarul Londrei: Industria financiară londoneză ar înflori după Brexit

Pe lângă posibila desprindere a Marii Britanii de UE, lira sterlină este afectată și de tensiunile la nivel politic legate de bugetul pe 2016, adoptat săptămâna aceasta.

Temerile legate de un eventual Brexit au crescut după exploziile care au avut loc marți în Bruxelles, în urma cărora 31 de persoane și-au pierdut viața și circa 270 au fost rănite.

Premierul britanic David Cameron a declarat, marți, că evenimentele din Bruxelles nu ar trebui folosite în scopuri politice, dar mulți analiști de pe piețele financiare consideră că evenimentele vor face ca sprijinul pentru Brexit să crească.

Potrivit Bloomberg, mai mulți politicieni britanici care sprijină părăsirea Uniunii au afirmat că Marea Britanie este vulnerabilă la eventuale atacuri teroriste din cauza numărului mare de imigranți, în timp ce Cameron susține că apartenența la UE crește siguranța țării.

Marea Britanie va decide, într-un referendum programat pe 23 iunie, dacă va rămâne membră a Uniunii Europene. Referendumul a fost programat luna trecută, după ce Cameron a prezentat miniștrilor britanici un acord încheiat cu liderii statelor membre UE, prin care Marea Britanie primește un statut special în cadrul Uniunii.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira sterlina
lira
dolar
marea britanie
brexit
atentate
depreciere